ESTA-vaatimukset

Hakijoiden on täytettävä tietyt ESTA-vaatimukset saadakseen hyväksynnän matkustuslupahakemukselleen. Monet ESTA-vaatimukset noudattavat samaa linjaa kuin vuonna 1988 käyttöön otetun viisumivapausohjelman vaatimukset. Tätä sivua päivitetään jatkuvasti, jotta sivulta käyvät ilmi Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (DHS) tekemät viimeisimmät sääntömuutokset.

Passin vaatimukset
 • Sinulla on oltava passi jostakin seuraavista maista: Alankomaat, Andorra, Australia, Belgia, Brunei, Chile, Espanja, Etelä-Korea, Irlanti, Islanti, Iso-Britanniassa, Italia, Itävalta, Japani, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Maltan tasavalta, Monaco, Norja, Puola, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Taiwan, Tanska, Tsekki, Unkari, Uusi Seelanti, Viro.
 • Sinulla on oltava passi, jossa on koneellisesti luettava osio biografisella sivulla.
 • Passisi on oltava voimassa ESTA-luvan hakuhetkellä sekä lähtiessäsi Yhdysvaltoihin. Jos ESTA-lupasi vanhenee ollessasi Yhdysvalloissa, sinun ei tarvitse hakea uutta ESTA-lupaa, mutta varmista, että et jää maahan yli 90 päiväksi matkasi aikana. Et voi uusia ESTA-hakemusta ollessasi Yhdysvalloissa. Jos ESTA-lupasi vanhenee, sinun on poistuttava maasta 90 päivän sisällä siitä päivästä, jolloin passisi leimattiin Yhdysvaltain rajalla viimeisen kerran. Vierailijan, joka haluaa viipyä Yhdysvalloissa yli 90 päivää, on saatava viisumi vierailemalla lähimmässä Yhdysvaltain suurlähetystössä tai konsulaatissa ja haettava soveltuvaa viisumia matkansa tarkoituksen perusteella.
 • Sinulla on oltava biometrinen passi, jossa on siru (siru sisältää passin haltijan biometriset tiedot). 1. huhtikuuta 2016 alkaen kaikilla Yhdysvaltoihin ESTA-ohjelman avulla matkustavilla on oltava biometrinen passi, jossa on kuvan mukainen siru. HUOM.: et ole kelpoinen saamaan ESTA-lupaa, jos Yhdysvaltoihin tullessasi käyttämässäsi passissa ei ole sirua. Mikäli sirun läsnäoloa ei voida varmistaa, voidaan sinua kieltää nousemasta Yhdysvaltoihin matkalla olevaan lentokoneeseen.

Siru passissa

Digitaalinen valokuva passissa

Koneellisesti luettava koodi passissa


Matkustusvaatimukset
 • Käyntisi Yhdysvalloissa kestää alle 90 päivää.
 • Huvimatka: käyntisi Yhdysvalloissa on huvimatkailua, lomaa, ystävien tai sukulaisten luona vierailua tai lääketieteellisissä hoidoissa käymistä varten.
 • Liikematka: käyt Yhdysvalloissa konsultoidaksesi liikekumppaneita tai neuvotellaksesi sopimuksia potentiaalisten asiakkaiden kanssa.
 • Työhön liittyvät tapahtumat: osallistut tieteelliseen, opetukselliseen, ammattiisi liittyvään tai liiketoimintatapaamiseen tai -konferenssiin Yhdysvalloissa tai lyhytkestoiseen koulutukseen, josta et saa maksua. Et saa saada maksua näihin tapahtumiin osallistumisesta, paitsi hyvityksenä matkasi aikana syntyneistä kuluista.
 • Sosiaaliset tapahtumat: käyt Yhdysvalloissa osallistuaksesi sosiaalisiin tapahtumiin, esimerkiksi veljeskunta-, sosiaali- tai palveluorganisaation järjestämiin tapahtumiin. Myös osallistuminen amatööritason musiikki-, urheilu- tai vastaaviin tapahtumiin tai kilpailuihin on sallittua, mikäli kävijä ei saa minkäänlaisia lahjoja tai palkintoja, jotka voitaisiin katsoa maksuksi.
 • Ajanvietteet: käyntisi Yhdysvalloissa johtuu lyhyestä vapaa-ajan kurssista, kuten kutomiskurssista, mutta sellaisille kursseille, joista saa opintosuorituksia tutkintoa varten, osallistuminen ei ole sallittua.
Hakemusvaatimukset
 • Sinun on haettava ESTA-lupaa verkossa.
 • Sinun on haettava ESTA-lupaa ennen lähtöäsi Yhdysvaltoihin. Saat vastauksen minuuttien sisällä hakemuksen jättämisestä, vaikkakin pienellä osalla hakijoista lisäkäsittelyyn saattaa mennä 72 tuntia.
Muut vaatimukset
 • Saapuminen ilma- tai meriteitse: Yhdysvaltoihin ilma- tai meriteitse saapuvilla matkustajilla on oltava paluulippu kotimaahan tai jatkolippu toiseen kohteeseen, joka ei kuulu Yhdysvaltoihin. Sähköisellä lipulla matkustettaessa mukana on oltava kopio matkasuunnitelmasta esitettäväksi Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaisille maahansaapumispisteessä.
 • Saapuminen maitse: Yhdysvaltoihin maitse Kanadasta tai Meksikosta saapuvilla ulkomaan kansalaisilla on oltava täytetty I-94W-lomake. Kyseisen lomakkeen saa yleensä Yhdysvaltain tulli- ja rajavartioviranomaiselta Yhdysvaltoihin saapumispisteellä.
 • *Jos matkailija käy läpikulkumatkalla Yhdysvalloissa kohteenaan Kanada, Meksiko tai läheiset saaret, voi hän saapua Yhdysvaltoihin uudelleen paluumatkallaan mitä tahansa kuljetusmuotoa käyttäen, kunhan matkan kokonaispituus, sisältäen sekä läpikulkuun käytetyn ajan että Kanadassa, Meksikossa tai läheisillä saarilla käytetyn ajan, ei ylitä 90 päivää.
 • *Jos matkailija on läpikulkumatkalla Kanadan, Meksikon tai läheisten saarten ulkopuolella sijaitsevaa kohteeseen, paluumatka on tehtävä ohjelmaan kuuluvan matkanjärjestäjän aluksilla, mutta sen ei tarvitse tapahtua 90 päivän sisällä, sillä sinun on tehtävä uusi hakemus maahanpääsystä.

Viisumihakijat

Jos et täytä kaikkia yllä esitettyjä vaatimuksia, sinun on haettava viisumia. Käy osoitteessa https://usa-visas.com saadaksesi lisätietoja.

Jos haluat oleskella Yhdysvalloissa pidempään kuin 90 päivää, tai haluat ansaita opintosuorituksia, saada työpaikan, työskennellä ulkomaisen lehdistön, radion, elokuvan, toimittajien tai muun tiedotusvälineen edustajana, tai asua Yhdysvalloissa pysyvästi, sinun on haettava soveltuvaa viisumia, sillä matkasi tarkoitus ei sovi viisumivapausohjelman sääntöihin.


ESTA-hakemuksen hylkääminen

Jos ESTA-hakemuksesi on hylätty, sinun on haettava viisumia, mikäli haluat matkustaa Yhdysvaltoihin.


Virheiden korjaaminen ESTA-hakemuksessa

Jos teit ESTA-hakemuksessa virheen, sinun on lähetettävä sähköpostia Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselle (CBP), jotta virhe ESTA-hakemuksessasi korjataan. Käy CBP:n sivuilla saadaksesi lisätietoja:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


Kelpaamattomuus ESTA-luvan saamiseen

Ulkomaan kansalaisten, joilla on pieniä liikennerikkomuksia, mutta ei pidätyksiä ja/tai tuomioita, kannattaa ensin hakea ESTA-lupaa matkustamiseen viisumivapausohjelman nojalla, olettaen että kaikki muut vaatimukset täyttyvät.

Rikosrekisterin omaavien ulkomaan kansalaisten kohdalla emme ikävä kyllä voi kommentoida yksilöllisiä tapauksia tai kelpoisuutta, mutta kaikille ulkomaan kansalaisille suositellaan ESTA-luvan hakemista ennen viisumin hakemisen yrittämistä. Viisumivapausohjelman maiden Yhdysvaltoihin matkaamista suunnitteleva kansalainen ei ole kelpoinen, jos hänen kohdallaan täyttyy jokin seuraavista kriteereistä:

 • hänet on pidätetty,
 • hänellä on rikosrekisteri,
 • hänellä on tietty tartuntatauti,
 • häneltä on kielletty pääsy Yhdysvaltoihin,
 • hänet on karkotettu Yhdysvalloista,
 • hän on aiemmin viipynyt maassa viisuminsa tai viisumivapautensa sallimaa ajanjaksoa pidempään,
 • hän on käynyt Iraniin, Irakiin, Libyaan, Pohjois-Korea, Somaliaan, Sudaniin, Syyriaan tai Jemeniin 1. maaliskuuta, 2011, tai sen jälkeen,
 • hänellä on kaksoiskansalaisuutena viisumivapausohjelman maan sekä Iranin, Irakin, Pohjois-Korea, Sudanin tai Syyrian kansalaisuus.

Hae ESTA-lupaa

Alle 90 päivää kestävät loma-, liike- ja kauttakulkumatkat edellyttävät ESTA-matkustuslupaa. Matkustaminen ilman ESTA-lupaa voi johtaa pääsyn kieltämiseen rajalla sekä huomattavaan sakkoon. Lupaa on suositeltavaa hakea mahdollisimman hyvissä ajoin.

Hae ESTA-lupaa