Viisumivapausohjelma (Visa Waiver Program)

Yhdysvaltain kongressi loi viisumivapausohjelman (Visa Waiver Program, VWP) vuonna 1986. Ohjelman tavoitteena oli sallia suurempi määrä lyhytkestoisia turismi- ja liikematkoja, sekä vähentää Yhdysvaltain paikallisen ulkoministeriön resursseihin kohdistuvaa taakkaa turistiviisumihakemusten käsittelyn osalta. Vuosien mittaan ohjelma on kehittynyt ja pitää sisällään nyt enemmän jäsenmaita sekä enemmän matkustusrajoituksia. Tällä sivulla on tietoa VWP:n kriteereistä uusien jäsenmaiden mukaan ottamisen yhteydessä, jäsenyyshistoriasta sekä tulevista jäsenyysnäkymistä. Lisäksi sivulta saa yleiskatsauksen ESTAsta, sähköisestä matkustuslupajärjestelmästä, jonka avulla VWP-maiden kansalaiset voivat vierailla Yhdysvalloissa ilman viisumia.

Mikä kelpuuttaa ehdokasmaan liittymään viisumivapausohjelmaan?

  • Maat, joita voidaan pitää itsenäisinä valtioina
  • Maat, joiden inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) on korkea
  • Maat, jotka jakavat turvallisuustietoja Yhdysvaltojen kanssa
  • Maat, joiden taloutta pidetään suurituloisena
  • Maat, joissa on vähän passeihin liittyviä petoksia ja jotka seuraavat kadonneita tai varastettuja passeja
  • Maat, joilla on tiukat turvallisuusvaatimukset passeille biometrisiä passeja käyttäen
  • Maat, joiden kansalaisista pieni määrä viipyy viisuminsa sallimaa ajanjaksoa pidempään ja maahanmuuttolain rikkojien määrä on vähäinen
  • Maat, joiden viisumien hylkäysprosentti on alhainen kun ei huomioida maahanmuuttoviisumeita, tarkemmin ottaen alle 3 %, kuten kohdassa 217 (c)(2)(A) on määritelty
  • Maat, jotka ovat ryhtyneet uskottaviin terrorisminvastaisiin toimiin ja joilla on uskottavat lainvalvonta-, rajavartio- ja muut turvallisuuteen keskittyneet organisaatiot, jotka pyrkivät rajoittamaan maan rikollisuutta ja terrorismia.

Viisumivapausohjelmaan tällä hetkellä kuuluvat maat

Maa VWP: hen hyväksytty päivämäärä
  Yhdistynyt kuningaskunta,   Japani 1988
  Ranska,   Italia,   Alankomaat,   Ruotsi,   Sveitsi,   Länsi-Saksa (Saksa vuonna 1990) 1989
  Andorra,   Itävalta,   Belgia,   Tanska,   Suomi,   Islanti,   Liechtenstein,   Luxemburg,   Monaco,   Uusi Seelanti,   Norja,   San Marino,   Espanja 1991
  Brunei 1993
  Irlanti 1995
  Australia 1996
  Slovenia 1997
  Portugali,   Singapore 1999
  Tšekki,   Viro,   Unkari,   Latvia,   Liettua,   Malta,   Slovakia,   Etelä-Korea 2008
  Kreikka 2010
  Taiwan 2012
  Chile 2014
  Puola 2019
  Kroatia 2021

Viisumivapausohjelmasta poistetut maat

Maa VWP: hen hyväksytty päivämäärä Päivämäärä poistettu VWP: stä
  Argentiina 1996 2002
  Uruguay 1999 2003

Viisumivapausohjelmaan liittymistä varten tarkastelussa olevat maat

Maa
  Argentiina,   Brasilia,   Bulgaria,   Kypros,   Israel,   Romania,   Turkki,   Uruguay

Mitä VWP-maiden kansalaisten on tehtävä vieraillessaan Yhdysvalloissa?

VWP-maiden kansalaiset tarvitsevat hyväksytyn ESTA-luvan, eli sähköisen matkustuslupajärjestelmän antaman luvan, vieraillakseen Yhdysvalloissa lyhytkestoisesti turismi-, liiketoiminta-, läpikulku- tai lääketieteellistä tarkoitusta varten. ESTA luotiin vuonna 2008 ja sen tarkoituksena oli käsitellä VWP-maiden kansalaisten matkustuslupahakemuksia sähköisesti verkossa. Verkkohakemuksen kautta Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto (DHS) voi esiseuloa matkustajat terroristi- ja lentokieltolistojen perusteella hakemuksen ollessa vielä aktiivisena järjestelmässä. Matkustajan on täytettävä kaikki ESTA-vaatimukset voidakseen olla varma, että hänen hakemuksensa hyväksytään.

Tärkeää tietoa ESTA-luvasta

 • ESTA ei ole viisumi, vaan viisumivapaus.
 • ESTA vaaditaan, jos maahan saavutaan ilmateitse tai risteilyaluksella.
 • Hyväksytty ESTA ei takaa pääsyä maahan, sillä hakijan maahanpääsykelpoisuudelle suoritetaan jatkuvia tarkastuksia ESTA-luvan myöntämisen jälkeen.
 • Vain mukana olevien maiden passin haltijat voivat tehdä hakemuksen.
 • ESTA-lupaa voidaan käyttää turismi-, liikematka-, läpikulku- ja lääketieteellisiin tarkoituksiin sekä moniin muihin tarkoituksiin 90 päivän ajanjaksolle. ESTA mahdollistaa liike- ja turistimatkat ilman viisumin hakemista. ESTA antaa luvan saapua maahan kaikissa Yhdysvaltain 50 osavaltiossa sekä Yhdysvaltain territorioissa, kuten Puerto Ricossa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla Karibianmerellä.
 • Matkustajien, joiden tarkoituksena on hakea ESTA-lupaa, pitäisi pyrkiä lähettämään hakemuksensa verkossa 72 tuntia ennen lähtöään Yhdysvaltoihin. Matkustajalla on oltava ESTA-lupa ennen kuin hän nousee Yhdysvaltoihin lähtevään ilma- tai merialukseen.
 • ESTA-lupa on hyväksyntänsä jälkeen voimassa kaksi vuotta tai passin vanhenemiseen saakka, riippuen siitä, kumpi näistä ajankohdista tulee vastaan aikaisemmin.
 • Hakijoilla, joiden ESTA-hakemus on hylätty, voi silti olla mahdollisuus hakea B2-turistiviisumia tai B1-liikematkaviisumia Yhdysvalloissa vierailua varten.
 • Jokaisen lapsen ja vauvan on haettava ESTA-lupaa, ja heidän ESTA-hakemuksensa on hyväksyttävä Yhdysvaltoihin matkaamiseksi.
 • Iraniin, Irakiin, Libyaan, Pohjois-Korea, Somaliaan, Sudaniin, Syyriaan tai Jemeniin 1. maaliskuuta 2011 tai sen jälkeen matkustaneet henkilöt tai Iranin, Irakin, Pohjois-Korea, Sudanin tai Syyrian kaksoiskansalaiset eivät enää ole kelvollisia saamaan ESTA-lupaa, vaan heidän on haettava viisumia vieraillakseen Yhdysvalloissa turismi- tai liiketoimintatarkoituksissa.

Lisätietoja ESTA-hakijaan kohdistuvista vaatimuksista saat käymällä seuraavalla sivulla: ESTA-vaatimukset

Viitteet

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html