Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Viisumivapausohjelma (Visa Waiver Program)

Mikä on viisumivapausohjelma?

Viisumivapausohjelmaan (Visa Waiver Program, VWP) osallistuu 41 maita. Ohjelman ansiosta osallistujamaiden kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin, matkustaa siellä ja kulkea Yhdysvaltojen kautta ei-maahanmuuttajina sekä liike- että virkistystarkoituksessa. Vierailut on rajoitettu 90 päivään, eikä ylimääräistä viisumia tarvitse hankkia, jos henkilö matkustaa VWP:n puitteissa.VWP-ohjelman mukaisesti matkustavienhenkilöidenon ESTA-hakemusta jättäessään luovuttava oikeuksistaan uudelleenkäsittelyyn tai muutoksenhakuun.

Milloin viisumivapausohjelma perustettiin?

Yhdysvaltain kongressi loi viisumivapausohjelman (VWP) vuonna 1986. Ohjelman tavoitteena oli mahdollistaa lyhytaikaisten matkailu- ja liikematkustajien suurempi määrä sekä vähentää Yhdysvaltain ulkoministeriön paikallisten resurssien taakkaa turistiviisumihakemusten käsittelyssä. Vuosien mittaan ohjelma on kehittynyt siten, että siihen on liittynyt lisää jäsenmaita ja siihen on sisällytetty lisää matkustusrajoituksia. Tällä sivulla annetaan tietoa VWP-ohjelman kriteereistä uusien jäsenmaiden hyväksymiseksi, jäsenyyden historiasta, jäsenyyden tulevaisuudennäkymistä sekä yleiskatsaus ESTA-järjestelmään eli sähköiseen matkustuslupaan, jonka avulla VWP-maiden kansalaiset voivat vierailla Yhdysvalloissa ilman viisumia.

Mikä kelpuuttaa mahdollisen maan liittymään viisumivapausohjelmaan?

  • Maat, joita voidaan pitää suvereenina valtiona
  • maat, joilla on korkea inhimillisen kehityksen indeksi (HDI).
  • maat, jotka jakavat turvallisuustietoja Yhdysvaltojen kanssa
  • Maat, joiden talouden katsotaan olevan korkean tulotason maita.
  • maat, joissa passipetosten määrä on alhainen ja jotka jäljittävät kadonneita tai varastettuja passeja.
  • Maat, joissa on tiukat passin turvallisuusvaatimukset käyttämällä biometrisiä sähköisiä passeja.
  • Maat, joissa on vähän viisuminsa ylittäneitä kansalaisia ja vähän maahanmuuttolakien rikkojia.
  • Maat, joissa ei-maahanmuuttajien viisumihakemusten hylkäysprosentti on alhainen, erityisesti alle 3 prosenttia, kuten 217 jakson c kohdan 2 alakohdan A alakohdassa täsmennetään.
  • Maat, jotka ovat perustaneet uskottavia terrorisminvastaisia, lainvalvonta-, rajavalvonta- ja muita turvallisuuteen keskittyviä organisaatioita, jotka pyrkivät rajoittamaan kansallista rikollisuutta ja terrorismia.

Viisumivapausohjelmaan tällä hetkellä osallistuvat maat

Maa tai maat VWP-ohjelmaan liittymisen päivämäärä
Yhdistynyt kuningaskunta, Japani 1988
Ranska, Italia, Alankomaat, Ruotsi, Sveitsi, Länsi-Saksa (myöhemmin Saksa vuonna 1990). 1989
Andorra, Itävalta, Belgia, Tanska, Suomi, Islanti, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Uusi-Seelanti, Norja, San Marino, Espanja. 1991
Brunei 1993
Irlanti 1995
Australia 1996
Slovenia 1997
Portugali, Singapore 1999
Tšekki, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Malta, Slovakia, Etelä-Korea. 2008
Kreikka 2010
Taiwan 2012
Chile 2014
Puola 2019
Kroatia 2021
Israel 2023

Viisumivapausohjelmasta poistetut maat

Maa VWP-ohjelmaan liittymispäivä VWP-ohjelmasta poistamisen päivämäärä
Argentiina 1996 2002
Uruguay 1999 2003

Viisumivapausohjelmaan liittymistä harkittavat maat

Maa
Argentiina, Brasilia, Bulgaria, Kypros, Romania, Turkki, Uruguay.

Mikä oikeuttaa hakijan saapumaan Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman mukaisesti?

Kaikki henkilöt, joilla on jonkin ohjelmaan osallistuvan maan passi, voivat hakea maahantuloa viisumivapausohjelman mukaisesti. Alla on luettelo tekijöistä, jotka määrittävät matkustajan kelpoisuuden:

 • Tulet Yhdysvaltoihin muuna kuin maahanmuuttajana enintään 90 päiväksi joko liike- tai virkistystarkoituksessa.
 • Sinulla on voimassa oleva VWP-ohjelmaan osallistuvan maan myöntämä passi.
 • Et aiheuta potentiaalista uhkaa Yhdysvaltojen tai sen kansalaisten hyvinvoinnille, terveydelle tai turvallisuudelle.
 • Sinulla on paluu- tai jatkolippu Yhdysvaltojen ulkopuoliseen määränpäähän. Matkustajalla on oltava suunnitelmia palata kotiin, eikä hänen matkansa saa päättyä Yhdysvaltojen tai sen naapurisaarten läheisyyteen. Jos matkustaja kuitenkin asuu jollakin näistä alueista, se on sallittua.
 • Voit antaa henkilötietoja ja todisteita, joiden avulla voit henkilökohtaisesti tunnistaa itsesi VWP-ohjelmaan oikeutetuksi matkustajaksi, kuten passisi, sormenjälkesi ja kasvokuvasi.
 • Olet täyttänyt kaikki VWP-ohjelmaan liittyvän aikaisemman maahanpääsyn (aikaisempien maahanpääsyjen) vaatimukset.
 • Luovut kaikista oikeuksistasi tarkastella uudelleen ESTA-hakemustasi koskevaa päätöstä tai hakea siihen muutosta.
 • Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) virkailija tekee lopullisen päätöksen maahantulopaikassa.

Mitä VWP-maiden kansalaisten on tehtävä vieraillessaan Yhdysvalloissa?

VWP-maiden kansalaiset tarvitsevat hyväksytyn ESTA-luvan eli Electronic System for Travel Authorization -luvan (sähköinen matkustuslupajärjestelmä) voidakseen vierailla Yhdysvalloissa lyhytaikaista matkailua, liiketoimintaa, kauttakulkua tai lääketieteellisiä tarkoituksia varten. ESTA luotiin VWP-maiden kansalaisten matkustuslupahakemusten sähköistä käsittelyä varten. Lähettämällä sähköisen hakemuksen Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö (DHS) voi tehdä ennakkotarkastuksen matkustajista terroristi- ja lentokieltoluetteloiden perusteella, kun hakemus on vielä aktiivinen järjestelmässä. Matkustajien on täytettävä kaikki tarvittavat ESTA-vaatimukset, jotta heidän hakemuksensa voidaan hyväksyä.

Milloin minun pitäisi mieluummin hakea viisumia Yhdysvaltoihin matkustamista varten?

 • Jos oleskelusi Yhdysvalloissa kestää yli 90 päivää eikä täytä VWP-ohjelman mukaisia maahantulon edellytyksiä, koska vierailusi ei ole lyhytaikaista virkistys- tai liikematkailua varten.
 • Jos lentoyhtiö, jota käytät Yhdysvaltoihin matkustamiseen, ei ole liittynyt VWP-ohjelmaan.
 • Jos olet vahvasti sitä mieltä, että sinulla ei ole oikeutta päästä Yhdysvaltoihin VWP:n nojalla suoraan maahanmuutto- ja kansalaisuuslain 212(a) §:n perusteella.

Onko VWP:n käytössä haittoja?

Koska VWP:n puitteissa luovutaan oikeudesta uudelleenkäsittelyyn ja muutoksenhakuun, seuraavat ehdot on otettava huomioon:

 • Sinulla ei ole oikeutta valittaa maahanpääsyä koskevasta päätöksestä, jos maahantulosi Yhdysvaltoihin evätään. Tämä tarkoittaa, että voit matkustaa Yhdysvaltoihin, mutta sinua ei silti päästetä maahan, mutta sinulla ei ole oikeutta valittaa maahanpääsyn epäämisestä.
 • Sinulla ei ole oikeutta tarkastella uudelleen tai valittaa maastapoistamisestasi Yhdysvalloista, jos rikot VWP-ohjelman mukaisen matkustamisen ehtoja. Tämä ei koske niitä, jotka ovat tulleet Yhdysvaltoihin turvapaikanhakijoina.

Asemaasi ei-maahanmuuttajana ei voi muuttaa, kun sinulle on myönnetty pääsy Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman nojalla.

Entä jos CBP:n virkailija ei anna minun päästä Yhdysvaltoihin VWP-ohjelman nojalla?

Jos CBP:n virkailija evää sinulta pääsyn Yhdysvaltoihin, sinun on palattava kotimaahasi tai kolmanteen maahan, jos sinulla on paluulippu määränpäähän.

Onko ESTA sama kuin sähköinen viisumi?

Ei, ne eroavat toisistaan, sillä B1- ja B2-viisumien viisumivaatimukset edellyttävät haastattelua Yhdysvaltojen suurlähetystössä tai konsulaatissa hakijan kansalaisuus- tai asuinmaassa. ESTA-viisumi ei vaadi yhtä paljon tietoja ennen matkaa, kun taas viisumihakemus vaatii enemmän henkilötietoja, matkahistoriaa, tausta- ja turvallisuuskysymyksiä sekä tietoja hakijan matkasuunnitelmista. Viisumivapausohjelmaan osallistuvilta henkilöiltä ei kysytä näitä kysymyksiä matkustuslupaa haettaessa.

Tärkeitä näkökohtia ESTAsta

 • ESTA-lupa ei ole viisumi, vaan se on viisumivapaus.
 • ESTA-lupa tarvitaan, jos matkustajat saapuvat maitse, lentäen tai risteilyaluksella.
 • Hyväksytty ESTA-lupa ei takaa maahanpääsyä, sillä hakijan maahantulokelpoisuutta tarkistetaan jatkuvasti ESTA-luvan myöntämisen jälkeen.
 • Vain vaatimukset täyttävien maiden passinhaltijat voivat hakea.
 • ESTA-lupaa voidaan käyttää matkailuun, liike-, kauttakulku-, lääketieteellisiin ja muihin tarkoituksiin 90 päivän ajan. ESTA:n ansiosta matkustajat voivat harjoittaa liiketoimintaa ja matkailua ilman viisumin hakemista. ESTA-lupa on voimassa kaikissa 50 Yhdysvaltain osavaltiossa sekä Yhdysvaltain alueilla, kuten Puerto Ricossa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla Karibialla.
 • Matkustajien, jotka haluavat hakea ESTA-lupaa, on pyrittävä jättämään hakemuksensa verkossa 72 tuntia ennen Yhdysvaltoihin lähtöä. Matkustajalla on oltava ESTA-lupa ennen kuin hän voi lähteä ajoneuvolla, lentokoneella tai merialuksella Yhdysvaltoihin.
 • ESTA-lupa on voimassa kaksi vuotta tai passin voimassaolon päättymispäivään asti, sen mukaan, kumpi päivämäärä on aikaisempi.
 • Hylätyn ESTA-luvan hakijat voivat silti hakea B2-turistiviisumia tai B1-liikeviisumia Yhdysvaltoihin.
 • Lasten ja pikkulasten on haettava ESTA-viisumia, ja heidän ESTA-hakemuksensa on hyväksyttävä, jotta he voivat matkustaa Yhdysvaltoihin.
 • Henkilöt, jotka ovat matkustaneet Iraniin, Irakiin, Libyaan, Pohjois-Koreaan, Somaliaan, Sudaniin, Syyriaan tai Jemeniin 1. maaliskuuta 2011 tai sen jälkeen, tai henkilöt, jotka ovat Iranin, Irakin, Pohjois-Korean, Pohjois-Korean, Sudanin tai Syyrian nykyisiä tai aiempia kaksoiskansalaisia, eivät ehkä enää ole oikeutettuja ESTA-järjestelmään, ja heidän olisi harkittava viisumin hakemista Yhdysvaltoihin, jos heidän ESTA-ohjelmansa hylätään.

Lisätietoja ESTA-hakijoiden vaatimuksista on seuraavalla sivulla: ESTA-vaatimukset

Viitteet

[1] "Visa Waiver Program". Yhdysvaltain ulkoministeriö. Haettu 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30. lokakuuta 1988. Haettu 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Haettu 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Haettu 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html.