Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

ESTA Suomen kansalaisille

ESTA Suomen kansalaisille

ESTA-kelpoisuus

Valid Suomen kansalaiset voivat hakea ESTA-lupaa
Valid Suomi liittyi viisumivapausohjelmaan vuonna 1991
Valid Suomi on viisumivapausohjelman aktiivinen jäsen.

Muut ESTA-vaatimukset

➤ ESTA on tarkoitettualle 90 päivän vierailuihin.
➤ Maa-, lento- tai meriteitse saapuvat matkustajat tarvitsevat ESTA-luvan.
Tarvitaan voimassa oleva sähköinen ja koneellisesti luettava passi.
➤ ESTA myönnetään matkailua, liiketoimintaa, kauttakulkua, lääketieteellisiä tai kauttakulkutarkoituksia varten.
Jokaista vauvaa, lasta, teini-ikäistä tai aikuista matkustajaa kohti tarvitaan erillinen ESTA-hakemus.


Päivitetty viimeksi 1. helmikuuta 2023

Voivatko Suomen kansalaiset hakea ESTA-lupaa?

Suomen kansalaiset voivat hakea ESTA-viisumivapautta (Electronic System for Travel Authorization) Yhdysvaltoihin matkustamista varten. ESTA:n avulla Suomen kansalaiset voivat vierailla Yhdysvalloissa matkailu-, liike-, kauttakulku-, sairaanhoito- ja lyhytaikaisissa opiskelutarkoituksissa ilman viisumia enintään 90 päivän ajan vierailua kohden. Suomi lisättiin viisumivapausohjelmaan vuonna 1996. Terrorismiuhkien torjumiseksi toteutetut turvatoimet ovat kuitenkin edellyttäneet matkustajien ennakkotarkastusta ennen Yhdysvaltoihin saapumista.

ESTA-järjestelmä perustettiin vuonna 2009 viisumivapauden hakijoiden käsittelyn tehostamiseksi ja jotta Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos sekä sisäisen turvallisuuden ministeriö (DHS) voisivat tehdä matkustajille ennakkotarkastuksen, jossa he voivat verrata tietoja lukuisiin lentokielto-, rikos- ja terroristiluetteloiden tietokantoihin. Vuodesta 2009 lähtien Suomen kansalaisilta on siis vaadittu hyväksytty ESTA-hakemus Yhdysvaltoihin saapumista varten.

Voiko Suomen kansalainen jäädä maahan yli 90 päivää?

Suomen kansalaisen, joka haluaa saapua Yhdysvaltoihin yli 90 päiväksi tai muihin kuin ESTA-ohjelman sallimiin tarkoituksiin, on haettava eri viisumia. Lisätietoja saa Yhdysvaltain ulkoministeriön verkkosivuilta ja käyttämällä ilmaista"Visa Wizard -työkalua".

Voiko Suomen kansalainen pidentää ESTA-viisumiaan yli 90 päivää?

Kun olet päässyt Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman mukaisesti, sinulla ei ole oikeutta jatkaa oleskeluasi alkuperäisen 90 päivän jakson jälkeen. Sinun on siis poistuttava Yhdysvalloista 90 päivän kuluessa. Lisätietoja oleskelusi jatkamisesta saat Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttoviraston (USCIS) verkkosivuilta.

Voiko Suomen kansalainen muuttaa asemaansa Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen?

Sen jälkeen, kun olet saapunut Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman mukaisesti, et voi muuttaa asemaasi Yhdysvalloissa. Lisätietoja saat U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) -sivuston Change My Nonimmigrant Status -sivulta.

Milloin Suomen kansalaisen pitäisi hakea ESTA-hakemusta?

Suomen kansalaisia kehotetaan täyttämään ESTA-hakemus 72 tuntia ennen lähtöpäivää. Täydelliset tiedot löytyvät ESTA-vaatimuksista tai ESTA FAQ -sivulta. On suositeltavaa tutustua näihin sivuihin ennen ESTA-hakemuksen aloittamista, jotta vältytään viivästyksiltä tai ESTA-hakemuksen hylkäämisen riskiltä.

Ennen Yhdysvaltojen ESTA-viisumin hakemista on oltava Suomen täysivaltainen kansalainen, joten matkustajien, joilla on passi tai matkustusasiakirja, jolla on muu asema, on haettava Yhdysvaltojen täysivaltaista vierailijaviisumia eikä ESTA-viisumia.

Kuinka kauan ESTA-luvan saaminen kestää?

Suomen kansalaiset voivat odottaa, että heidän ESTA-hakemuksensa käsitellään ja hyväksytään yleensä 30 minuutissa, ja lupa lähetetään sähköpostitse PDF-dokumenttina. Mitään asiakirjoja ei tarvitse tulostaa tai esittää lentokentällä, sillä ESTA-lupa tallennetaan sähköisesti passia vastaan Yhdysvaltain maahanmuuttoviraston järjestelmään.

Entä jos ESTA-lupa evätään?

Jos Suomen kansalaiselta evätään ESTA-lupa tai hän ei ole oikeutettu ESTA-lupaan tai hän haluaa vierailla Yhdysvalloissa yli 90 päivää tai muuhun kuin ESTA-luvan mukaiseen matkustustarkoitukseen, Suomen passin haltijan on haettava asianmukaista Yhdysvaltain viisumia.

Suomen kansalaisten on haettava ESTA-viisumia verkossa. ESTA vaaditaan ennen Yhdysvaltoihin suuntautuvaan maa-, lento- tai merialukseen nousemista, ja sitä on haettava vähintään 72 tuntia ennen lähtöä. ESTA-hakemukseen on käytettävä voimassa olevaa, voimassaolevaa, voimassaoloaikaa jatkamatonta sähköistä passia. Hakijat voivat tutustua yksityiskohtaisiin ESTA-vaatimuksiin ja käydä ESTA FAQ:ssa saadakseen lisätietoja ennen ESTA-hakemuksen tekemistä.

Hyväksytty ESTA-hakemus ei anna Suomen kansalaiselle samantasoisia oikeuksia kuin Yhdysvaltain viisumin haltijalle. Yhdysvaltalaisen viisuminhakijan on täytettävä kattavampi hakemuslomake, DS-160, ja osallistuttava haastatteluun Yhdysvaltain konsulaatissa tai suurlähetystössä. Lisäksi viisumityypistä riippuen hakijan on ehkä laadittava lisäasiakirjoja, joilla hän voi todistaa ennen maahantuloa, että hänen matkasuunnitelmansa ja -tavoitteensa ovat aitoja.

Pitääkö minun ottaa mukaan tulostettu versio matkustusluvasta näytettäväksi lentokentällä?

Matkustuslupaa ei tarvitse tulostaa, sillä järjestelmä on täysin sähköinen, ja maa-, meri- tai lentoliikenteen harjoittajasi voi saada ESTA-statustietosi DHS:ltä. Saattaa kuitenkin olla hyvä idea tulostaa paperi, jotta sinulla on vahvistus käsillä ja jotta voit pitää kirjaa hakemuksesi numerosta.

Kuinka yksityinen ESTA-sivusto on?

ESTA-sivusto noudattaa Yhdysvaltojen yksityisyydensuojalain (Privacy Act) määräyksiä. Sitä isännöi ja ylläpitää myös Yhdysvaltain hallitus, ja se on ottanut käyttöön tekniikkaa, jolla varmistetaan tietojen ja muiden tärkeiden tietojen turvallisuus verkkosivustolla. Voit tutustua DHS:n nykyisiin tietosuojatoimenpiteisiin täällä.

Mitä tietokoneessani on oltava, jotta voin lähettää hakemuksen onnistuneesti ESTA-alustalla?

Vähimmäisvaatimuksena on internetselain, joka tukee 128-bittistä salausta. Selaimen on oltava päivitetty uusimpaan versioon, JavaScriptin on oltava käytössä ja evästeet on hyväksyttävä. Kaikkia yleisimpiä selaimia tuetaan, mutta jos sinulla on ongelmia, tarkista yllä olevat vähimmäisvaatimukset. Jos ongelmia ilmenee edelleen, kokeile käyttää toista selainta.

Missä tilanteissa minun on haettava ESTA-lupaa uudelleen?

Seuraavassa on lueteltu mahdollisia tilanteita, jotka voivat edellyttää uutta matkustuslupaa:

 • Nimi muuttuu
 • Sinulle on myönnetty uusi passi jostain syystä.
 • Sukupuolesi vaihtuu
 • Kansalaisuusmaasi vaihtuu
 • Jos olosuhteesi ovat muuttuneet ja se vaikuttaa suoraan joidenkin edellisessä hakemuksessasi vastaamiesi kysymysten pätevyyteen.
 • Nykyisen matkustuslupasi voimassaolo on päättynyt, koska kahden vuoden voimassaoloaika on umpeutunut tai passisi on vanhentunut. (Huomaa, että vaikka jokaisessa hyväksytyssä hakemuksessa on kahden vuoden määräaika, jos passisi vanhenee näiden kahden vuoden aikana, myös matkustuslupasi vanhenee automaattisesti).

Minulla on voimassa oleva, hyväksytty matkustuslupa. Sen voimassaolo kuitenkin päättyy oleskeluni aikana ja ennen kuin lähden Yhdysvalloista. Onko minun haettava uutta lupaa ennen Yhdysvaltoihin lähtöä?

Ei ole tarpeen hakea uudelleen, sillä hyväksyttyä ESTA-lupaa tarvitaan vain Yhdysvaltoihin saapumisen yhteydessä.

Olen kaksoiskansalainen, ja muu kuin viisumivapauden myöntävä passini on vanhentunut. Mitä passia minun pitäisi käyttää?

Sinun on annettava kaikkien passien ja kansalaisuuksien uusimmat tiedot. Käytä kuitenkin ESTA-hakemuksessa haluamaasi VWP-kelpoista passia.

Voinko jättää pakollisen kentän tyhjäksi ja hylätäänkö hakemukseni, jos teen niin?

Hakijoita kehotetaan täyttämään kaikki lomakkeen pakolliset kentät. Epätäsmälliset tiedot eivät välttämättä johda hakemuksen hylkäämiseen, mutta ne voivat johtaa ylimääräiseen käsittelyaikaan ennen päätöksen tekemistä.

Miksi työnantajatietoni ovat merkityksellisiä?

Työpaikkatietosi auttavat osoittamaan, että et aio tulla Yhdysvaltoihin maahanmuuttajana. Matkustuslupaa koskeva asemasi on edelleen vain ei-maahanmuuttajan asemassa, ja yksityishenkilönä sinun on osoitettava, että aiot palata kotimaahasi.

ESTA-hakemusneuvonta
 • Hakemukset on jätettävä vähintään 72 tuntia ennen Yhdysvaltoihin lähtöä.
 • Hylätyt ESTA-hakijat voivat silti hakea B2-turistiviisumia tai B1-liikeviisumia.
 • Hyväksytty ESTA voidaan peruuttaa milloin tahansa, eikä se takaa pääsyä Yhdysvaltoihin.

Lisätietoja ESTAsta

ESTA-edut
 • Voidaan käyttää useisiin maahantuloihin
 • Työpöytä- tai mobiilisovellus verkossa
 • Kaksi vuotta voimassa tai passin voimassaolon päättymispäivä, sen mukaan, kumpi on aikaisempi.
 • ESTA-hakemuksia koskevat päätökset tehdään yleensä välittömästi.

Hae ESTA-lupaa