Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Yhteydenotto tulli- ja rajavartiolaitokseen (CBP)

Muokattu: marras 28, 2023  | Tunnisteet: Tulli ja rajavartiolaitos, Rajaturvallisuus

CBP (U.S. Customs and Border Protection) tarjoaa erilaisia palveluja, jotka helpottavat maahanmuutto- ja matkustusprosesseja Yhdysvalloissa vieraileville tai sinne palaaville. Tarvitsetpa sitten apua ESTA-tietojen korjaamisessa, Global Entry -ohjelman kaltaiseen luotettavan matkustajan ohjelmaan ilmoittautumisessa tai muissa tärkeissä CBP:n palveluissa, on tärkeää tietää, miten CBP:hen voi ottaa yhteyttä ja saada nopeasti apua.

Tämän artikkelin loppuosassa esittelemme melko lyhyen katsauksen kuhunkin näistä palveluista ja annamme ohjeita siitä, miten CBP:n voi tavoittaa, jos sinulla on erityisiä tiedusteluja tai ongelmia.

[1] Sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ESTA)

ESTA on automatisoitu järjestelmä, joka auttaa määrittämään viisumivapausohjelman (VWP) maista tulevien vierailijoiden kelpoisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin. Järjestelmä seuloo matkustajat sen määrittämiseksi, voivatko he mahdollisesti muodostaa lainvalvonta- tai turvallisuusriskin Yhdysvalloille. ESTA-hakemuksen täyttämisen jälkeen hakijalle ilmoitetaan sähköpostitse, onko hän oikeutettu saapumaan Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman tai VWP-ohjelman nojalla.

Hyväksytyn ESTA-luvan ja viisumin välillä on merkittäviä eroja. Ensin mainittu ei esimerkiksi täytä lainsäädännöllisiä ja oikeudellisia vaatimuksia, jotka oikeuttavat viisumin myöntämiseen tapauksissa, joissa Yhdysvaltojen laki nimenomaisesti määrää jälkimmäisestä. Esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa maasi ei kuulu viisumivapausohjelmaan.

Matkustajien, joilla on voimassa oleva Yhdysvaltain viisumi, ei sen sijaan tarvitse hakea myös ESTA-viisumia. Viisumi riittää.

Jos olet tehnyt virheen ESTA-hakemuksessa, tietyt tiedot voidaan päivittää tai korjata hakemuksen jättämisen jälkeen. Näitä ovat sähköpostiosoite, puhelinnumero, matkustustiedot (kuten lentotiedot) ja osoite Yhdysvalloissa ollessasi. Voit tehdä korjauksia ESTA-päivitystoiminnolla ESTA:n virallisella verkkosivustolla.

Jos tarvitset lisäapua, voit ottaa yhteyttä CBP:n ESTA-toimistoon numerossa (202) 344-3710.

Verkkosivusto: ESTA-tiedot

[2] Global Entry

Global Entry on CBP:n (Customs and Border Protection) ylläpitämä ohjelma. Se tarjoaa nopeutetun tulliselvityksen alhaisen riskin omaaville, ennalta hyväksytyille matkustajille heidän saapuessaan Yhdysvaltoihin. Ohjelmaan kuuluvat saavat tulla maahan tietyillä lentoasemilla sijaitsevien automaattisten kioskien kautta.

Kun he saapuvat ohjelmaan osallistuvalle lentoasemalle, ohjelman jäsenet voivat siirtyä suoraan Global Entry -kioskille, tarkistaa sormenjälkensä skannerilla, näyttää koneellisesti luettavan pysyvän oleskeluluvan tai passin ja täyttää tulli-ilmoituslomakkeen. Tämän jälkeen kioski antaa matkustajalle kuitin tapahtumasta ja ohjaa hänet matkatavaroiden luovutukseen, jonka jälkeen hän voi poistua lentoasemalta.

Jos haluat hakea Global Entry -jäsenyyttä tai tiedustella hakemuksesi tilannetta, käy CBP:n virallisella Global Entry -verkkosivustolla (ks. linkki alla). Sivustolla on kattavat tiedot kelpoisuudesta ja hakumenettelyistä sekä usein kysyttyjä kysymyksiä koskeva osio.

Verkkosivusto: CBP Global Entry

[3] Liikkuva passintarkastus (MPC)

Tämän järjestelmän avulla vaatimukset täyttävät matkustajat voivat toimittaa tulli-ilmoituksensa ja passitietonsa turvallisen, ilmaisen mobiilisovelluksen (sovelluksen) kautta. MPC-järjestelmän käyttö nopeuttaa matkustajan maahantuloa Yhdysvaltoihin lyhentämällä jonoissa ja passintarkastuksessa odotusaikaa.

MPC-järjestelmän käyttöön ei liity maksuja, eikä sinun tarvitse saada ennakkohyväksyntää. Jos käytät MPC-sovellusta, sinun ei enää tarvitse käyttää APC-kioskia tai täyttää paperilomaketta. Tuloksena on tehokkaampi käsittely, ruuhkien väheneminen ja odotusaikojen lyheneminen.

MPC-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Google Play -kaupasta ja Applen App Storesta, ja siihen oikeutetut matkustajat voivat käyttää sitä saapuessaan mihin tahansa MPC-hyväksyttyyn paikkaan. Katso UKK-kysymys nro 2 alla olevasta URL-osoitteesta, josta löydät täydellisen luettelon nykyisistä MPC-kohteista.

Verkkosivusto: Mobile Passport Control

[4] NEXUS

NEXUS-ohjelman ansiosta ennakkohyväksytyt matkustajat pääsevät nauttimaan nopeutetusta käsittelystä Kanadaan ja Yhdysvaltoihin saapuessaan. Ohjelman jäsenet voivat käyttää yksinoikeudella toimivia käsittelykaistoja missä tahansa osallistuvassa maahantulosatamassa, Global Entry -kioskeja saapuessaan Yhdysvaltoihin kanadalaiselta Preclearance-lentoasemalta ja NEXUS-kioskeja saapuessaan Kanadaan lentokoneella. NEXUS-jäsenet saavat myös nopeutettua käsittelyä saapuessaan meriraportointipaikkaan.

NEXUS-ohjelman etuja ovat muun muassa seuraavat:

  • Nopeutettu kulku niille varatuilla NEXUS-kaistoilla.
  • Global Entry -kioskien käyttö lentoasemilla
  • Meriteitse saapuessaan jäsenet voivat ilmoittaa saapumisestaan Kanadaan ja Yhdysvaltoihin soittamalla meripuhelinilmoituskeskukseen.

Verkkosivusto: CBP Nexus

[5] SENTRI

SENTRI, joka tunnetaan myös nimellä Secure Electronic Network for Travelers Rapid Inspection, on CBP:n (Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos) ylläpitämä ohjelma. Se helpottaa alhaisen riskin omaavien, ennalta hyväksyttyjen matkustajien nopeutettua tulliselvitystä heidän saapuessaan Yhdysvaltoihin. Ohjelmaan osallistuvat voivat saapua Yhdysvaltoihin eteläisten maarajojen rajanylityspaikoilla sijaitsevien, erikseen varattujen ensisijaisten kaistojen kautta.

SENTRI-ohjelman käyttö edellyttää ennakkohyväksyntää. Jokaisen hakijan on käytävä läpi henkilökohtainen haastattelu ja tiukka taustatarkastus ennen kuin hänet päästetään ohjelmaan.

Lisätietoja SENTRI-ohjelmasta ja hakuprosessin aloittaminen on CBP:n virallisella SENTRI-sivustolla.

Verkkosivusto: CBP SENTRI

[6] I-94-lähetykset

Viime vuosina CBP (Customs and Border Protection) on siirtynyt automaattiseen I-94-järjestelmään, jolloin fyysistä lomaketta ei enää tarvita. Uuden järjestelmän ansiosta matkustajat voivat tutustua sähköisiin I-94-tietoihinsa verkossa ja tehdä tarvittaessa korjauksia.

I-94-lomaketta käytetään Yhdysvaltoihin saapuvien ja sieltä lähtevien ulkomaisten vierailijoiden saapumisen ja poistumisen kirjaamiseen. Se sisältää olennaiset tiedot, kuten henkilön matkan tarkoituksen, oleskelun keston ja maahanmuuttostatuksen.

Jos haluat tutustua I-94-tietoihin tai tehdä korjauksia, käy CBP:n virallisella I-94-lomakkeen toimittamista koskevalla verkkosivustolla. Sivustolla on yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten voit hakea sähköiset I-94-tietueesi, päivittää tietojasi ja ratkaista mahdolliset saapumis- ja lähtötietueisiin liittyvät ongelmat.

Verkkosivusto: CBP I-94

[7] Tulli

Tulliselvitys on olennainen osa ulkomailta Yhdysvaltoihin saapumista. CBP (Customs and Border Protection) on vastuussa tullilakien ja -määräysten noudattamisesta, matkustajien ja tavaroiden sujuvan kulun ylläpitämisestä ja rajaturvallisuuden varmistamisesta. Tullimenettelyjen ja -vaatimusten ymmärtäminen on siksi erittäin tärkeää kaikille, jotka haluavat välttää viivästyksiä tai komplikaatioita.

Yleisiä kysymyksiä tullimenettelyistä, tullivapautuksista tai kielletyistä tuotteista voi esittää CBP:n virallisen verkkosivuston "Clearing Customs" -osiossa. Sivustolla on kattavat tiedot tullisäännöksistä ja matkustajavinkkejä, ja siellä on myös erittäin hyödyllinen usein kysyttyjä kysymyksiä -osio. Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, tämä on ensimmäinen paikka, josta etsit vastauksia.

Verkkosivusto: CBP Customs

Lopputulos

Mahdollisuus ottaa yhteyttä CBP:hen (U.S. Customs and Border Protection) sen eri palveluihin, kuten Global Entry, ESTA, Mobile Passport, SENTRI, NEXUS, I-94-lähetykset ja tulliin liittyvät tiedustelut, on olennaisen tärkeää, jotta miljoonat Yhdysvaltoihin vuosittain saapuvat matkustajat voivat nauttia sujuvasta matkasta.

Haluatpa sitten päivittää ESTA-tietosi, hakea johonkin luotettavan matkustajan ohjelmaan, hakea sähköisen I-94-tietueesi tai oppia ymmärtämään tullimenettelyjä, CBP tarjoaa siihen tarkoitettuja verkkosivustoja ja yhteystietoja, jotka auttavat sinua.

Kun tutustut tässä artikkelissa mainittuihin CBP:n resursseihin ja noudatat suositeltuja menettelytapoja, voit ratkaista useimmat huolenaiheet tai tiedustelut melko helposti ja auttaa samalla varmistamaan, että matkasi Yhdysvaltoihin sujuu vaivattomasti.