Viisumi Aspeniin, Coloradoon Yhdysvalloissa

Julkaistu: Nov 12, 2022, Muokattu: Nov 12, 2022 | Tunnisteet: USA:n viisumi, ESTA

Viisumi Aspeniin, Coloradoon Yhdysvalloissa

Johdanto

Aspen on Coloradon kruununjalokivi. Majesteettisten Kalliovuorten ja Elk Mountains -vuoriston keskellä sijaitseva Aspen on loistava vierailukohde. Roaring Fork River odottaa sinua Coloradon unohtumattomassa Pitkin Countyssa. Tämä opas tarjoaa sinulle kaiken tarvittavan tiedon, jotta voit vierailla Aspenissa onnistuneesti, sekä tarjoaa myös tietoa, jonka avulla voit määrittää, tarvitsetko viisumin Aspeniin.

Yleiskatsaus viisumiin ja ESTA-lupaan

Jos olet tulossa Aspeniin, Coloradoon, toisesta maasta, sinun pitää tarkistaa, tarvitsetko viisumin Aspeniin vai sähköisen matkustusluvan, eli ESTA-luvan. Voit tarkistaa asian kotisivulla suoritettavan arvion avulla. ESTA on sähköinen matkustuslupa, joka otettiin käyttöön viisumivapausohjelman (VWP) myötä. Se tarjoaa 40 mukana olevan maan kansalaisille mahdollisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia korkeintaan 90 päivän käynnille matkailua, liiketoimintaa, läpikulkua tai lääketieteellistä tarkoitusta varten. Mahdollisten ESTA-hakijoiden on myös täytettävä tietyt vaatimukset: heidän on esimerkiksi omattava elektroninen passi, joka on voimassa koko Aspenissa vierailun ajan. Lisäksi heidän on saatava Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselta (CBP) hyväksyntä matkustaa VWP:n nojalla. Jos olet kelpoinen käyttämään ESTA-lupaa matkustaessasi Aspeniin, sinun on saatava hyväksyntä ennen lennolle tai laivan kyytiin nousemista.

Aspeniin saapuvan matkustajan, joka tarvitsee B2-turistiviisumin tai B1-liiketoimintaviisumin, on täytettävä DS-160-lomake. Lomakkeen täyttäminen vie noin 60 minuuttia, ja hakijalla on oltava passikuvaa muistuttavat valokuvat valmiina hakemusta varten. Joudut myös varaamaan haastatteluajan lähimpään Yhdysvaltain konsulaattiin tai suurlähetystöön. DS-160-hakemuksesta on maksettava 160 USD maksu suurlähetystötapaamisen yhteydessä.

ESTA ja viisumivapausohjelma

Mikä on viisumivapausohjelma (ESTA)?

Viisumivapausohjelman (VWP) tavoite on tehdä tiettyjen maiden passien omaavien matkustajien saapumisesta Yhdysvaltoihin yksinkertaisempaa niin, että heidän ei tarvitse hakea viisumia. Tällä hetkellä viisumivapausohjelmassa on mukana 40 maata. Sellaiset matkustajat, jotka haluavat vierailla Yhdysvalloissa alle 90 päivän ajan, voivat olla oikeutettuja lupaan – olipa käynnin tarkoituksena sitten matkailu, lääketieteellisen hoidon saaminen, sukulaisten tai ystävien luona vierailu tai liiketoiminta. Kun lupa on myönnetty, on ESTA-viisumivapaus voimassa kaksi vuotta tai siihen saakka, kunnes henkilön passi vanhenee. 

Oikeus osallistua viisumivapausohjelmaan 

Voidakseen olla oikeutettu viisumivapausohjelmaan, on tiettyjä lisäkriteerejä, joiden pitää täyttyä: 
Jos matkustat hyväksytyssä liiketoimintatarkoituksessa, matkasi tarkoituksena pitää olla konsultaatio liikekumppaneiden kanssa, aikomus osallistua liikekokoukseen tai koulutus-, ammatti- tai tiedekonferenssiin. Jos osallistut lyhytkestoiseen koulutukseen, et saa saada maksua Yhdysvalloissa sijaitsevasta lähteestä, lukuun ottamatta suoraan käyntiisi liittyvien kulujen korvauksia. Myös sopimuksen neuvotteleminen on kelvollinen syy. 

Opintopisteitä tuova opiskelu, palkkatyö tai työskentely ulkomaalaiselle medialle ei ole sallittua VWP:n nojalla. Myös aikomus asua Yhdysvalloissa pysyvästi on kielletty. 

Jos suunnittelet vierailevasi Yhdysvalloissa hyväksytyn matkailusyyn rajoissa, voit olla kelvollinen saamaan ESTA-luvan. Jos oleskelusi matkailutarkoituksessa hyväksytään, voit käydä esimerkiksi lomalla, sosiaalisella vierailulla ystävien tai sukulaisten luona, lääketieteellisessä hoidossa tai musiikki-, urheilu- tai muussa kulttuuritapahtumassa, kunhan et saa niistä maksua. 

Lisävaatimukset

On ehdottoman tärkeää, että kaikilla matkustajilla on täydellinen ESTA-lupa. Tämä kirjainyhdistelmä tulee sanoista Electronic System for Travel Authorization, mikä tarkoittaa sähköistä matkustuslupaa. ESTA on automatisoitu verkkojärjestelmä, joka on osa Yhdysvaltain sisäasian ministeriötä (DHS) ja oleellinen osa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) toimintaa, kun määritetään matkustuskelpoisuus ilman viisumia Yhdysvaltoihin joko turismi- tai liiketoimintatarkoituksissa. Yhdysvaltoihin voi saapua ESTA-luvalla vain, jos matkustat virallisesti tunnistetulla meri- tai lentomenopaluumatkalla. On myös tärkeää, että sinulta ei ole aiemmin kielletty maahanpääsyä rajalla. Jos Yhdysvaltain viisumihakemuksesi on aiemmin hylätty, myös ESTA-lupasi saatetaan hylätä. Lisäksi sinulla pitää olla sähköinen passi. 

Liikematkaviisumien, turistiviisumien ja vierailuviisumien väliset erot 

Jos ESTA-viisumivapautesi on hylätty tai sinun pitää oleskella Yhdysvalloissa yli 90 päivää, sinun tarvitsee hakea joko B1-liikematkaviisumia, B2-turistiviisumia tai B1-B2-vierailuviisumia. Tarvitsemasi vierailuviisumin tyyppi riippuu oleskelusi luonteesta. 

  • Kategoria B1 – Tämä kategoria on niille, joiden oleskelu liittyy liiketoimintaan, kuten tapaamisiin, tai lakisääteisiin tarkoituksiin, kuten kuolinpesän selvittämiseen.
  • Kategoria B2 – Tämä kategoria soveltuu niille, jotka vierailevat Yhdysvalloissa puhtaasti turismi- tai vapaa-ajan tarkoituksissa. 

Miten viisumia haetaan 

Viisumin hakeminen on suhteellisen yksinkertainen ja hyvin dokumentoitu prosessi. Se sisältää kuitenkin useampia vaiheita, jotka pitää suorittaa. Se, mitkä nämä vaiheet ovat, voi vaihdella sen mukaan, mistä maasta tulet. 

Ensimmäinen vaihe on täyttää verkkolomake, joka tunnetaan nimellä viisumihakemuslomake DS 160. Kun pääset vahvistussivulle, tulosta sivu, sillä tarvitset sen mukaasi haastatteluun. Seuraava vaihe on varata tapaaminen viisumihaastatteluun kotimaassasi Yhdysvaltain suurlähetystöön tai konsulaattiin. Tämän jälkeen sinun pitää odottaa soittoa viisumitoimistolta, minkä jälkeen odotat lisätietoja viisumivirkailijalta tai suurlähetystöltä. Odotus voi olla pitkä, joten on tärkeää hoitaa asia hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa. 

Kerää tarvittavat asiakirjat: 

  • voimassa oleva passi
  • DS-160-lomake
  • vahvistussivu
  • hakemus
  • maksu ja kuitti
  • valokuva

Sinun on toimitettava kaikki nämä asiakirjat ja mahdollisesti vielä muitakin suurlähetystössä pidettävään haastatteluun. Tämän haastattelun aikana virkailija päättää, oletko kelvollinen saamaan viisumin. Kun viisumisi on myönnetty, joudut maksamaan viisumivakuutusmaksun.

Matkatietoa Aspenista

Jos saavut Aspeniin autolla, käyttämäsi reitti riippuu vuodenajasta. Toukokuun ja syyskuun välillä Highway 82 on avoinna ja vie sinut suoraan Aspeniin. Poistu Interstate 70:ltä kohti Glenwood Springsiä. Talvella Aspenissa on hyvin paljon lunta ja suurin osa Highway 82:sta on kiinni, joten joudut kiertämään kiertoreittiä määränpäähäsi. Talvirenkaat, runsas määrä tarvikkeita (kuten ensiaputarvikkeet, ruokaa ja kuumaa juotavaa, lämmin peitto ja tehokas taskulamppu) sekä toimiva matkapuhelin, jolla voit soittaa hätänumeroon huonossa säässä, ovat elintärkeitä tarvikkeita ajaessasi kohti Aspenia talvella. Lähin suuri lentokenttä on Denverin kansainvälinen lentokenttä, ja lentokentältä on hyvin helppo saada jatkokuljetus teitä pitkin Aspenin keskustaan. Takseja ja reittilinja-autoja on käytettävissä, jos et halua ajaa itse tai vuokrata autoa. Denverin kansainväliseltä lentokentältä on noin 350 kilometriä Aspenin keskustaan. Toinen vaihtoehto on ottaa jatkolento Aspeniin. Aspenissa on myös oma, pienempi kansallinen lentokenttä, jolle suuremmat lentoyhtiöt kuten Delta ja United Airlines lentävät. Kyseessä on Aspen / Pitkin County Airport, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä Aspenista, ja jonne pääsee suorilla lennoilla useilta lentokentiltä, kuten Denver, Dallas, Chicago O'Hare, Houston, Los Angeles, San Francisco, Minneapolis/St Paul ja Atlanta.

Tämä alue on erityisen hyvä kohde kaikille ulkoilma-aktiviteettien ystäville. Yksi Aspenin suosituimmista vaelluskohteista on Maroon Bells Resort, joka on nimetty Elk Mountainsin kahden vuoren mukaan, jotka tunnetaan nimillä Maroon Peak ja North Maroon Peak. Kaksi muuta mahtavaa vierailukohdetta laskettelun ystäville ovat Aspen Mountain ja Independence Pass, joissa on upeita hiihtokeskuksia ja runsaasti laskettelumahdollisuuksia. Jos kaipaat jotakin, joka ei ole aivan niin rasittavaa, suosittelemme lämpimästi vierailemaan John Denver Sanctuaryssä, joka on todella kaunis puisto ja puutarha sekä loistava paikka viettää aikaa. Taiteiden ystävät nauttivat varmasti myös käynnistä Aspen Art Museumissa, missä on tarjolla upeita nykytaiteen kokoelmia. Jos taas haluat nähdä toiminnassa olevan hopeakaivoksen, ota suunnaksi Smuggler Mine.

Yhteenveto

Nyt tiedät, miten voit saapua kaupunkiin ja mitä voit tehdä siellä ollessasi, joten olet valmis nauttimaan käynnistäsi tässä ihanassa paikassa. Pidä siis hauskaa, mutta muista ennen sitä hankkia ESTA-lupa tai viisumi Aspeniin vähintään 4 viikkoa ennen lähtöäsi.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa