Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Tarvitsenko ESTA-luvan vai viisumin?

Muokattu: elo 24, 2023  | Tunnisteet: ESTA-kelpoisuus, USA:n viisumivaatimukset, USA:n viisumin epääminen

Johdanto

Matkustajat, jotka matkustavat Yhdysvaltoihin ilman Kanadan tai Yhdysvaltojen passia, tarvitsevat joko Yhdysvaltojen viisumin tai ESTA-järjestelmän (Electronic System for Travel Authorization). ESTA on sähköinen matkustuslupa, joka on haettava sähköisellä hakemuslomakkeella. Yhdysvaltain viisumi edellyttää myös paperisen tai verkossa täytettävän DS-160-hakemuslomakkeen täyttämistä, mutta 13-80-vuotiaiden hakijoiden on myös mentävä tapaamiseen Yhdysvaltain suurlähetystöön asuin- tai kansalaisuusmaassaan. Hyväksytty ESTA-viisumi ei takaa matkustajalle pääsyä Yhdysvaltoihin, mutta se on todiste siitä, että matkustajalla on lupa matkustaa Yhdysvaltoihin maitse, lentäen tai meritse viisumivapausohjelman puitteissa. Viime kädessä tulli- ja rajavartiolaitoksen (Customs and Border Protection, CBP) rajavartijat päättävät viisumivapausohjelman mukaisesta pääsystä Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain viisumi eroaa haltijalleen myönnettävien oikeuksien osalta siten, että maahanpääsy- ja maahanmuuttooikeudet ovat vahvemmat eri viisumiluokkiin siirtymiseksi tai Yhdysvalloissa oleskelun keston pidentämiseksi.

Do I need an ESTA or a Visa?
Tarvitsenko ESTAn vai viisumin?

Mitä eroja on ESTA-luvan ja viisumin välillä?

ESTA-viisumin ja yleisimpien Yhdysvaltain vierailijaviisumien, kuten B-2-turistiviisumin, B-1-liikenneviisumin ja B-1/B-2-turisti-/liikenneviisumin, väliset erot ovat seuraavat:

Laillinen maahantulo-oikeus: Hyväksytty ESTA-lupa ei takaa pääsyä Yhdysvaltoihin. Matkustajat myös luopuvat oikeudestaan hakea muutosta ESTA-hakemusta jättäessään, joten ESTA-hakemuksen hylkäämistä ei voida kumota. Vierailijaviisumin haltija on käynyt läpi tiukemman hakuprosessin, jonka tarkoituksena on määrittää hänen aikomuksensa päästä Yhdysvaltoihin, ja näin ollen hänellä on enemmän laillisia oikeuksia päästä Yhdysvaltoihin maahanmuuttolakien nojalla.

Oleskelun kesto: ESTA-viisumia voidaan käyttää enintään 90 päivän oleskeluun vierailua kohden. Vierailijaviisumia voidaan käyttää enintään kuuden kuukauden oleskeluun vierailua kohden.

Luvan kesto: ESTA myönnetään kahdeksi vuodeksi tai passin voimassaolon päättymispäivään saakka sen mukaan, kumpi näistä tulee ensin. Vierailijaviisumi myönnetään yleensä 10 vuodeksi, mutta tämä voi vaihdella vierailijaviisumihaastattelun suorittavan suurlähetystön edustajan harkinnan mukaan.

Vierailujen määrä: Molempia voidaan käyttää useisiin vierailuihin Yhdysvaltoihin niiden voimassaoloaikana.

Mahdollisuus pidentää: ESTA-lupaa ei voi jatkaa. Jos hakija on ylittänyt ESTA-luvan 90 päivän määräajan, hänen on palattava kotimaahansa tai muulle kuin Yhdysvaltojen alueelle. Myöskään vierailijaviisumia ei voida uusia, mutta niitä voidaan jatkaa, jos lomake I-539, Application to Extend/Change Nonimmigrant Status -lomake jätetään ennen vierailijaviisumin voimassaolon päättymistä.

Uusimismahdollisuus: ESTA-viisumia ei voi uusia. Kun ESTA-viisumin voimassaolo on päättynyt, hakijan on jätettävä uusi hakemus. Myöskään vierailijaviisumia ei voi uusia, mutta hakija voidaan kuitenkin vapauttaa osallistumasta toiseen suurlähetystön haastatteluun, jos hän hakee samaa vierailijaviisumia ja jos Yhdysvaltain suurlähetystö tai konsulaatti, jossa hän hakee, tarjoaa vapautuksen tapaamisajan varaamisesta.

Mahdollisuus siirtoon: ESTA-lupaa ei voi siirtää toiseen passiin, jos hakijan passi katoaa, varastetaan tai sen voimassaolo päättyy. Vierailijaviisumia voidaan käyttää, vaikka alkuperäinen passi, johon se myönnettiin, on vanhentunut, kunhan edellisessä tai vanhentuneessa passissa oleva viisumi ei ole vahingoittunut millään tavalla ja hakija matkustaa voimassa olevalla ja voimassa olevalla passilla.

Hakemuksen kesto: ESTA-hakemuksen täyttäminen kestää yleensä 10-15 minuuttia. DS-160-lomakkeen, joka on vierailijaviisumia varten tarvittava lomake, täyttämiseen kuluu yleensä 60-90 minuuttia riippuen hakijan koulutuksesta, työstä, matkustamisesta, maahanmuutosta tai rikoshistoriasta.

Käsittelyn kesto: ESTA-hakemuksen käsittely ja päätöksen saaminen kestää yleensä 3-5 minuuttia, jos se ei ole välitön. Joissakin tapauksissa ESTA-käsittely voi kuitenkin kestää jopa 72 tuntia, mikä on CBP:n sallima enimmäisaika. Vierailijaviisumin käsittely kestää sitä vastoin yleensä 4-8 viikkoa, ja tämä aikataulu riippuu suurlähetystön työmäärästä. Ruuhkahuippujen aikana tämä saattaa pidentyä 10-12 viikkoon. Jos vierailijaviisumihakemus käsitellään hallinnollisesti, hakemuksen käsittely voi kestää useita kuukausia.

Sallitut käyttötarkoitukset: Molempia voidaan yleensä käyttää samoihin tarkoituksiin, joihin sisältyy matkailutoimintaa sekä liiketoimintaa, jossa matkustaja ei saa tuloja Yhdysvalloista. Yksityiskohtaisempia tietoja sallituista käyttötarkoituksista annetaan jäljempänä.

Kustannukset: Yhdysvaltain hallituksen perimä ESTA-maksu on 21 dollaria, joka koostuu 4 dollarin käsittelymaksusta ja 17 dollarin maksusta, joka menee Corporation for Travel Promotionille. Jos ESTA-hakemus hylätään, 17 dollarin maksu palautetaan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Yhdysvaltain vierailijaviisumin hakeminen maksaa 185 dollaria, joka koostuu MRV-maksusta, joka peritään ennen suurlähetystön ajanvarausta tai ajanvarauksesta luopumista. Mitään osaa MRV-maksusta ei palauteta, jos vierailijaviisumihakemus hylätään. Kolmannet palveluntarjoajat tarjoavat lisäpalveluja, jotka veloitetaan ESTA- tai vierailijaviisumihakemuksista perittävien valtion maksujen lisäksi.

Mistä tiedän, mitä tarvitsen?

Matkustajan todellisen tarpeen määrittäminen kummallekin matkustuslupamuodolle riippuu muutamasta tekijästä.

Vierailun tarkoitus

Jos aiot vierailla Yhdysvalloissa matkailun, ystävien tai perheenjäsenten luona vierailun, liike-, kauttakulku-, sairaanhoito- tai muun vastaavanlaisen lyhytaikaisen tarkoituksen vuoksi, sinun on selvitettävä, oletko oikeutettu ESTA-lupaan. ESTA-lupaa voi hakea verkossa. Voit tarkistaa ESTA-kelpoisuutesi tarkistamalla, onko sinulla jonkin 41 Visa Waiver Program -ohjelmaan kuuluvan maan passi.

Henkilökohtaiset olosuhteet

On olemassa muita tekijöitä, kuten lääketieteellinen, rikos-, maahanmuutto- ja matkustushistoria, jotka vaikuttavat hakijan mahdollisuuksiin saada ESTA-lupa. Ajantasaisimmat tiedot näistä kelpoisuuskysymyksistä saat osoitteesta usa-esta.com/apply, ja katso lomakkeen alaosassa olevat ajankohtaiset kelpoisuuskysymykset.

Matkaolosuhteet - Hyväksytty ESTA-lupa vaaditaan matkustajilta, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maitse, meritse tai lentäen.

ESTA-menettelyn ulkopuolelle jäävät

Jos et ole oikeutettu ESTA-ohjelmaan tai haluat oleskella Yhdysvalloissa yli 90 päivää, sinun on hankittava B-2-turistiviisumi matkailutarkoituksiin tai B-1-liikenneviisumi liiketarkoituksiin.

Turistiviisumivaihtoehto

B-2-turistiviisumia voi käyttää perheen ja ystävien tapaamiseen, nähtävyyksien katsomiseen ja lomailuun, lääketieteelliseen hoitoon tai lyhyeen kurssille osallistumiseen, josta ei saa opintopisteitä. B-2-turistiviisumia voidaan käyttää enintään 180 päivän oleskeluun vierailua kohden, ja se myönnetään yleensä 10 vuodeksi, mutta tämä voi vaihdella hakijan henkilökohtaisista olosuhteista riippuen.

Yritysviisumivaihtoehto

B-1-liikeviisumia voidaan käyttää kokouksiin osallistumiseen, neuvotteluihin tai perinnön selvittämiseen. Ulkomaan kansalaisen harjoittaman "liiketoiminnan" on oltava sallittua siten, että hakija ei yleensä saa saada tuloja Yhdysvalloista matkustaessaan B-1-liikeviisumilla. B-1-liikeviisumia voidaan käyttää enintään 180 päivän oleskeluun vierailua kohden, ja se myönnetään yleensä 10 vuodeksi, mutta tämä voi vaihdella hakijan henkilökohtaisista olosuhteista riippuen.

Kauttakulkuviisumivaihtoehto

Niiden, jotka eivät voi saada viisumivapautta ja jotka matkustavat Yhdysvaltojen kautta toiseen kohteeseen, on haettava C-1-kiertomatkaviisumia. Niiden, jotka haluavat työskennellä, sijoittaa, opiskella tai harjoittaa muuta toimintaa laillisesti Yhdysvalloissa riippumatta vierailun kestosta tai ESTA-kelpoisuudesta, on haettava lisätietoja tarpeisiinsa parhaiten soveltuvasta viisumityypistä.

Hakemuksen käsittelyaikataulut

Jos tarvitset USA:n viisumin, saat lisätietoja osoitteesta usa-visas.com. Viisumihakemusten käsittelyaika on yleensä 4-8 viikkoa. Tämä riippuu kuitenkin sen Yhdysvaltain suurlähetystön käsittelyaikatauluista ja työmäärästä, jossa hakemus on jätetty. Varmista siis, että olet varautunut näihin käsittelyaikoihin ennen kuin varaat matkasuunnitelmasi Yhdysvaltojen kautta tai Yhdysvaltoihin. Jos haluat ajantasaista tietoa Yhdysvaltain suurlähetystön vierailijoiden, maahanmuuttajien viisumien ja muiden viisumityyppien odotusajoista, katso lisätietoja osoitteesta https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html.

Ammattilaisneuvonnan saaminen

Jos et ole oikeutettu ESTA-viisumiin tai sinulta on evätty Yhdysvaltain viisumi, ota yhteyttä kokeneeseen ja valtuutettuun Yhdysvaltain maahanmuuttolakimieheen selvittääksesi, voisitko hyötyä heidän palveluistaan Yhdysvaltain viisumin saamisessa. Varo harhaanjohtavia väitteitä "taatuista" viisumijärjestelmistä ja muita taktiikoita, joiden tarkoituksena on huijata käyttäjiä luopumaan rahoistaan.

Johtopäätös

ESTA- ja vierailijaviisumin erojen tunteminen auttaa matkustajia valmistautumaan paremmin oikeanlaisen matkustusluvan hakemiseen. Muista ottaa huomioon henkilökohtaiset olosuhteesi ja aikataulusi, ennen kuin haet mitä tahansa matkustuslupaa. Muista myös, että sinun ei tarvitse varata majoitusta tai lentolippua ennen ESTA- tai viisumin hakemista.