Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Onko olemassa ESTA-ilmoittautumislomake?

Muokattu: tammi 21, 2024  | Tunnisteet: ESTA-lomake, ESTA-vaatimukset

Tulli- ja rajavartiolaitos(CBP) ei enää vaadi maalla, ilmateitse tai meritse Yhdysvaltoihin saapuvia matkustajia täyttämään paperipohjaisia I-94- tai I-94W- saapumis-/lähtölomakkeita, joita sekoitettiin aiemmin "ESTA-maahantulolomakkeiksi", koska niitä vaadittiin juuri ennen ESTA-järjestelmän käyttöönottoa vuonna 2008. Vuodesta 2008 lähtien maata, lentoa tai meriteitse Yhdysvaltojen alueille saapuvien matkustajien on siis haettava ESTA-lupaa verkossa, jos he haluavat matkustaa viisumivapausohjelman mukaisesti.

What is the ESTA Entry Form?
Mikä on ESTA-ilmoittautumislomake?

Käytetäänkö edelleen I-94- tai I-94W-lomakkeita?

Ennen vuotta 2008 Yhdysvaltoihin saapuvien henkilöiden oli täytettävä paperiset I-94- tai I-94W-lomakkeet Yhdysvaltoihin saapumista varten. CBP ei enää käytä paperisia I-94- ja I-94W-lomakkeita Meksikon ja Kanadan rajojen yli maitse saapuvien matkustajien lähtö- ja saapumispäivämäärien seurantaan. Vuodesta 2009 lähtien lento- tai meriteitse saapuvien matkustajien on kuitenkin täytynyt hankkia joko ESTA-verkkolupa tai Yhdysvaltojen viisumi. ESTA kehitettiin 9/11-komission suositusten täytäntöönpanoa koskevan vuoden 2007 lain (Implementing Recommendations of the 9/11 Commission Act of 2007) jälkeen alun perin vuonna 1986 perustetun viisumivapausohjelman piiriin kuuluvia matkustajia varten.

Lokakuussa 2022 säännöt muuttuivat jälleen kerran. Tästä päivämäärästä alkaen kaikkien VWP-ohjelmaan oikeutettujen matkustajien on hankittava ESTA-hyväksyntä, jos he ajavat rajan yli Yhdysvaltoihin. Muiden kuin viisumivapausohjelmaan oikeutettujen matkustajien on täytettävä digitaaliset I-94-lomakkeet.

Mitä etuja ESTA tarjoaa paperisiin I-94- ja I-94W-lomakkeisiin verrattuna?

Sähköisen ESTA-maahantulolomakkeen täyttäminen on yksinkertainen prosessi, ja matkustajien, jotka haluavat matkustaa Yhdysvaltoihin liike-, matkailu- tai kauttakulkutarkoituksessa, on täytettävä se. Hakijoilla on tyypillisesti 15-20 minuuttia aikaa täyttää sähköinen maahantulolomake ja lähettää se käsiteltäväksi. Päätökset tehdään yleensä muutamassa minuutissa maksun suorittamisen jälkeen.

Hyväksytyn ESTA-luvan ansiosta 41 viisumivapausmaiden kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin sähköisellä matkustusluvalla. ESTA-lupaan ovat oikeutettuja matkustajat, joilla on jonkin 41 viisumivapausmaan passi ja jotka täyttävät CBP:n asettamat vaatimukset. Viisumivapausohjelmaan lisätään uusia maita harvoin. Kelpoisuuteen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten passin tyyppi, matkan tarkoitus sekä matka-, maahanmuutto-, rikos- ja sairaushistoria muiden tekijöiden lisäksi. Voit tarkistaa ESTA-kelpoisuutesi tarkistamalla ESTA-vaatimukset.

Mitä tapahtuu, jos matkustaja ei ole oikeutettu ESTA-lupaan?

Matkustajien, jotka eivät ole oikeutettuja ESTA-järjestelyyn, on haettava Yhdysvaltain viisumia. Yhdysvaltain viisumin hakijat voivat täyttää DS-160-viisumihakemuslomakkeen verkossa, mutta haastattelu Yhdysvaltain suurlähetystössä on kuitenkin edellytys. Hakijan tapaaminen suurlähetystössä voidaan jättää väliin, jos hakija on aiemmin saanut onnistuneesti Yhdysvaltain viisumin tai jos hakija on alle 14-vuotias tai yli 80-vuotias. Yhdysvaltain viisumihakemusjärjestelmä pyytää hakijoita toimittamaan tarvittavat asiakirjat olosuhteidensa mukaan, kun he varaavat ajan suurlähetystöön.

Täytyykö minun silti täyttää tullilomake Yhdysvaltoihin saapuessani?

Jokaisen Yhdysvaltoihin saapuvan henkilön on täytettävä paperinen tai digitaalinen CBP Declaration Form 6059B-lomake. Sen täyttäminen vaaditaan riippumatta siitä, mitä matkustuslupaa käytät Yhdysvaltoihin saapumiseen. Yhdysvaltojen kansalaisten, vihreän kortin tai viisumin haltijoiden sekä ESTA-hakijoiden on kaikkien toimitettava täytetty kopio CBP Declaration Form 6059B -lomakkeesta kulkeakseen tullin läpi. Tämän laiminlyönti voi johtaa veronalaisten tai rajoitusten alaisten tavaroiden menettämiseen, sakkoihin, vankeusrangaistukseen tai karkotukseen.