Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Miten voi nopeuttaa matkaa Yhdysvaltoihin? (saapumiset ja lähdöt)

Muokattu: elo 25, 2023  | Tunnisteet: ESTA-vaatimukset, USA:n viisumivaatimukset

Kun laskeudut Yhdysvaltoihin kansainvälisen lennon jälkeen, viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on viettää tunteja maahanmuutto- ja tulliselvityksessä. Rajaturvallisuus ja -valvonta ovat tärkeitä, mutta useat ohjelmat ja strategiat voivat auttaa sinua nopeuttamaan kansainvälistä saapumistasi. Alla on kattava opas, jonka avulla voit nopeuttaa tätä prosessia ja nauttia ajastasi Yhdysvalloissa mahdollisimman nopeasti.

Ennakkosuunnittelu: Valitse oikea maahantulosatama

Matkustuspäivänä on parasta saapua lentoasemalle ajoissa ja olla tarkkana kaikista ilmoituksista ja hälytyksistä, jos lennollesi on tulossa muutoksia. Saapuminen kaksi tuntia ennen lähtöä on yleensä suositeltava aika, mutta jos saavut Yhdysvaltoihin muualta kuin Pohjois-Amerikasta, kannattaa varata itsellesi lisäaikaa. Jos haluat nopeuttaa matkaasi entisestään, harkitse ilmoittautumista lennolle verkossa tai pyydä aikaista lennolle pääsyä.

Tärkeimmät lentoasemat

Valitse suuret kansainväliset lentoasemat, kuten JFK, LAX tai O'Hare, sillä niillä on usein enemmän tullimiehiä ja nopeammat käsittelyajat.

Vähemmän ruuhkaisia aikoja

Yritä ajoittaa saapumisaikasi ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Varhainen aamu tai myöhäinen ilta arkisin ja keskellä aamua viikonloppuisin ovat yleensä vähemmän kiireisiä.

Käsimatkatavaroiden pakkaaminen

Tämä on laukku tai pakkaus, jonka otat mukaan lentokoneeseen. Kaikkia tavaroita ei saa laittaa tähän laukkuun, joten varmista, että ymmärrät valitsemasi lentoyhtiön määräykset. Mukaan on hyvä laittaa matkustusasiakirjat, henkilöllisyystodistus, liput ja maihinnousukortit, luottokortit, käteistä, sairaus- ja matkavakuutuskortit, lääkkeet ja matkapuhelin laturin kanssa. Kannattaa myös laittaa mukaan jotain luettavaa ja vaihtovaatteita lentokoneen ilmaston mukaan. Jos aiot kuljettaa lentokoneessa mukanasi nesteitä, niiden on noudatettava 3-1-1-sääntöä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen pullon on oltava enintään 3,4 unssia, kaikkien on mahduttava yhden litran vetoketjulliseen pussiin, eikä jokaisella matkustajalla saa olla kuin yksi pussi. Joillakin lentoasemilla matkustajat voivat kuitenkin ottaa mukaan ylimääräisiä laukkuja, jos ne ovat lääkkeitä varten.

Kirjatun matkalaukun pakkaaminen

Kirjattavien matkatavaroiden määrä on yleensä rajoitettu, ellet ole valmis maksamaan ylimääräisiä matkatavaramaksuja. Pakkaa matkatavarat tehokkaasti, jotta voit vähentää kirjattavien matkatavaroiden maksuja ja matkalla mukana olevien laukkujen määrää. Huomioi vaarallisia tavaroita koskevat rajoitukset, erityisesti palavia tai lentokoneessa olevien ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle vaarallisia tavaroita. Jos se on sallittua, elektroniikka kannattaa sijoittaa matkatavaroiden ylimpään kerrokseen, jotta lentoaseman turvahenkilöstö voi helposti tarkastaa ne.

Lähtöselvitysterminaalissa

Lentokentän lähtöselvitysterminaaliin saapuessasi on syytä pitää mielessä joitakin asioita. Varmista, että sinulla on mukanasi passi tai matkustusasiakirja sekä matkapuhelin tai tulostettu maihinnousukortti. Turvatarkastuksessa sinun on poistettava nesteet ja elektroniset laitteet ja laitettava ne tarkastusasemalla olevaan roskakoriin. Kengät ja korut on ehkä poistettava ja lähetettävä läpivalaisulaitteen läpi. Kun olet käynyt turvatarkastuskoneiden läpi, voit kerätä tavarasi ja siirtyä kohti terminaalia.

Ennen saapumista: Asiakirjat ja luvat

ESTA tai viisumi

Yhdysvaltoihin matkustavat ulkomaalaiset tarvitsevat joko Yhdysvaltain viisumin tai ESTA-luvan maahantuloa varten vähintään 72 tuntia ennen lähtöä. Muut tarvitsevat Yhdysvaltain viisumin, jota on haettava hyvissä ajoin ennen matkaa. Jos matkustajalla on viisumivapauden piiriin kuuluvan maan passi, hänen kannattaa harkita ESTA-luvan hakemista. ESTA on viisumivapaus, jonka avulla yli 41 maasta tulevat henkilöt voivat saapua Yhdysvaltoihin matkailu- tai liikematkailutarkoituksessa enintään 90 päiväksi vierailua kohden. ESTA on digitaalisesti liitetty passiisi, ja sen voi hakea verkossa. Jos et ole oikeutettu ESTA-viisumiin tai sinua ei ole hyväksytty, sinun on haettava Yhdysvaltain viisumia, jos haluat vierailla Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain viisumi edellyttää digitaalisen lomakkeen DS-160 täyttämistä ja haastattelua kansalaisuus- tai asuinmaansa suurlähetystössä tai konsulaatissa.

Täytä vaaditut lomakkeet etukäteen

Yhdysvaltoihin suuntautuvilla kansainvälisillä lennoilla sinulle annetaan tulli-ilmoituslomakkeet. Täytä nämä lomakkeet tarkasti ennen laskeutumista ajan säästämiseksi.

Luotettavien matkustajien ohjelmat

Global Entry

Tämä on nopeutetun tulliselvityksen kultainen standardi. Suhteellisen pientä hakemusmaksua vastaan hyväksytyt hakijat voivat käyttää automaattisia kioskeja tulli- ja maahantuloselvitykseen. Global Entry -ohjelmaan sisältyy myös TSA PreCheck -etuja kotimaanlennoilla.

Mobiili passintarkastus

Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen(CBP) valtuuttaman ilmaisen Mobile Passport Control App-sovelluksen avulla Yhdysvaltain kansalaiset ja Kanadan vierailijat voivat nopeuttaa maahantuloaan lähettämällä passitietonsa ja tulli-ilmoituslomakkeen älypuhelimen tai tabletin kautta.

NEXUS

NEXUS-ohjelma on tarkoitettu Yhdysvaltojen ja Kanadan välillä usein matkustaville. Se tarjoaa jäsenille nopeutettua käsittelyä tullin ja maahanmuuton kautta pohjoisen rajan maahantulosatamissa, lentoasemilla, joilla on esiselvitys, ja merenkulun ilmoittautumispaikoissa.

Teknologia pelastaa

Automaattinen passintarkastus (APC)

APC-kioskeja on saatavilla monilla Yhdysvaltojen lentoasemilla. Nämä itsepalvelukioskit nopeuttavat maahantuloprosessia automatisoimalla tulli-ilmoitusprosessin, jolloin voit ohittaa tavanomaisen jonon maahanmuuttovirkailijan luokse.

E-Gates

Joillakin lentoasemilla kokeillaan sähköisiä portteja, jotka käyttävät biometrisiä tunnisteita henkilöllisyyden vahvistamiseen. Jos näitä on saatavilla ja olet oikeutettu käyttämään niitä, ne voivat nopeuttaa maahantuloa huomattavasti.

Saapuessasi: navigoi fiksusti

Seuraa opasteita ja ohjeita

Kun matkustat Yhdysvaltoihin toisesta maasta, sinun on tultaessa käytävä tullin läpi. On tärkeää, että sinulla on passi ja täytetty tullilomake, jotta pääset nopeammin läpi. Kun olet päässyt tullista läpi, voit kerätä laukkusi ja suunnata määränpäähäsi. Kiinnitä huomiota opasteisiin, jotka ohjaavat sinut eri jonoihin kansalaisuutesi tai maahanmuuttostatuksesi perusteella. Oikean jonon seuraaminen voi säästää aikaa.

Valmistaudu haastatteluun ja tarkastukseen

Pidä asiakirjasi valmiina ja poista silmälasit, jos sinulla on silmälasit, ennen kuin tulet CBP:n edustajalle. Valmistautuminen nopeuttaa prosessia.

Muita vinkkejä

Perhe- ja ryhmämatkat

Jos matkustat perheen kanssa, varmista, että kaikki pysyvät yhdessä, sillä perheet käsitellään yleensä yhtenä kokonaisuutena.

Lääketieteelliset tarpeet

Jos sinulla tai jollakulla, jonka kanssa matkustat, on lääketieteellisiä tarpeita, jotka vaativat erityishuomiota, ilmoita asiasta lentoyhtiölle etukäteen, jotta saat tarvittavaa apua saapuessasi. Jos käytät lääkkeitä, tilaa riittävästi lääkkeitä matkan ajaksi. Kannattaa harkita ylimääräisten lääkkeiden ottamista siltä varalta, että paluusi kotimaahan viivästyy. Useimmiten lääkkeiden on oltava alkuperäispakkauksessaan ja reseptitiedot saatavilla, kuten lääkärintodistus, jos lääke on Yhdysvalloissa valvottava aine. Samalla on hyvä tarkistaa, että rokotukset ovat ajan tasalla ja että et tarvitse lisärokotuksia ennen Yhdysvaltoihin saapumista. Maailman terveysjärjestö suosittelee seuraavia rokotteita: hepatiitti A, hepatiitti B, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, polio, aivokalvontulehdus, Tdap, vesirokko, vyöruusu, keuhkokuume ja influenssa. Kaikkia näitä rokotuksia ei vaadita Yhdysvaltoihin pääsemiseksi, mutta ne voivat olla hyvä ajatus, jos matkustat paikkaan, joka saattaa aiheuttaa riskin. Kysy lääkäriltäsi, mitä rokotuksia sinun tulisi ottaa. Jos sinulla on ruokarajoituksia tai allergioita, muista ilmoittaa asiasta lentoyhtiölle etukäteen, jotta lentoyhtiö voi varautua ruokiin ja juomiin, joita voit käyttää turvallisesti.

Käy vessassa ennen lentokoneesta poistumista.

Joskus maahanmuutto- ja tullijonot voivat olla pitkiä, ja voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin pääset käymään vessassa.

Välipaloja ja vettä

Pidä käsimatkatavaroissa pieniä välipaloja ja vesipullo. Koskaan ei voi tietää, kuinka kauan prosessi kestää, ja jos sinulla on jotain naposteltavaa, odotusaika voi olla siedettävämpi.

Johtopäätös

Tässä artikkelissa esiteltiin yhteenveto Yhdysvalloissa vierailua suunnittelevien matkustajien huomioitavista asioista. Siinä käsiteltiin useita aiheita, jotka liittyvät matkan suunnitteluun, pakkaamiseen, lentämiseen ja saapumiseen Yhdysvaltojen rajalle. Yhdysvaltain tulli- ja maahanmuuttoprosessin läpikäyminen voi olla pitkä prosessi, mutta ennakkosuunnittelu ja käytettävissä olevien resurssien hyödyntäminen voivat tehdä siitä helpommin hallittavissa olevan ja nopeamman. Global Entry -ohjelman ja mobiilipassintarkastuksen kaltaiset ohjelmat voivat lyhentää odotusaikaa huomattavasti, ja etukäteissuunnittelulla ja valmistautumisella voidaan varmistaa, ettet joudu jonottamaan pidempään kuin on pakko. Oikealla lähestymistavalla voit aloittaa seikkailusi Yhdysvalloissa mahdollisimman pian, etkä tuhlaa aikaa pitkiin jonoihin tai tarkastuspisteisiin.