Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Miten ESTA-lupaa haetaan

Muokattu: Oct 16, 2022  | Tunnisteet: ESTA-vaatimukset, ESTA-sovellusopas

Haluatko oppia hakemaan ESTA-lupaa? Hakeakseen ESTA-lupaa, hakijan on syytä varata itselleen 15-20 minuuttia lomakkeen täyttämiseen, kerätä tarvittavat asiakirjat sekä varata aikaa kysymysten lukemiseen ja ymmärtämiseen ennalta. Olemme koonneet alle muistilistan ESTA-hakemuksen tekoa varten.

Aika

Varaa jokaisen ESTA-hakemuksen täyttämiseen ainakin 15-20 minuuttia. Jos teet hakemukset esimerkiksi nelihenkiselle perheelle, varaa hakemusten täyttöön vähintään 60 minuuttia ja tarkista tiedot varmistaaksesi, että ne ovat oikein.

Vakaa Internet-yhteys

Tämän pitäisi olla itsestään selvää, mutta silti hakijat yrittävät usein tehdä hakemuksen hidasta tai epävakaata Internet-yhteyttä käyttäen. Ohje on, että ESTA-hakijalla pitäisi olla käytössään vakaa Ethernet- tai Wi-Fi-yhteys lomakkeen täyttämistä ja lähettämistä varten. Hakemusten aikakatkaisuja käy usein, jolloin käyttäjä joutuu aloittamaan hakemuksen täyttämisen alusta.

Passit

ESTA-luvan hakemiseen vaaditaan voimassa oleva biometrinen passi viisumivapausohjelmassa mukana olevasta maasta. Sinun on oltava viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan kansalainen voidaksesi saada ESTA-luvan. Jos olet useamman maan kansalainen, sinun on annettava tiedot kaikista passeistasi.

Perheen tiedot

Sinua pyydetään antamaan vanhempiesi etu- ja sukunimet. Jos et tiedä näitä, voit kirjoittaa “UNKNOWN”.

Yhteystiedot hätätilanteessa

Tarvitset sen henkilön tai organisaation nimen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen, joka on yhteyshenkilösi hätätilanteessa (joko Yhdysvalloissa tai maan ulkopuolella). Jos joudut onnettomuuteen, asiasta ilmoitetaan tälle henkilölle.

Yhdysvalloissa olevan yhteyshenkilön tiedot

Tarvitset Yhdysvalloissa yhteyshenkilönäsi toimivan henkilön tai organisaation nimen, puhelinnumeron ja osoitteen. Osoitetiedot varmennetaan tietojen oikeellisuuden varmentamiseksi. Voit kuitenkin syöttää lomakkeen tekstikenttiin “UNKNOWN” ja numerokenttiin “00000”, mikäli sinulla ei ole yhteyshenkilöä Yhdysvalloissa.

Osoitetiedot Yhdysvalloissa

Sinulla on oltava sen paikan nimi ja yhteystiedot, jossa aiot yöpyä käyntisi aikana. Myös nämä osoitetiedot varmennetaan tietojen oikeellisuuden varmentamiseksi. Jos sinulla ei kuitenkaan vielä ole näitä tietoja, voit syöttää tekstikenttiin “UNKNOWN” ja numerokenttiin “00000”.

Tiedot työllisyystilanteesta

Tarvitset työnantajasi nimen, osoitteen ja puhelinnumeron, mikäli olet tällä hetkellä työllistettynä.

Poliisiraportit ja rikosrekisterit (vapaaehtoinen)

Jos sinut on joskus pidätetty rikoksen vuoksi, sinun pitää tarkistaa rikosrekisterisi aiempien vakavien rikosten osalta, sillä niillä voi olla vaikutus ESTA-hakemukseesi.

Maksutiedot

ESTA-hakemuksen kanssa käytettävissä on tietty määrä maksutapoja. ESTA hyväksyy MasterCardin, VISAn, American Expressin sekä Discoverin luotto- ja debit-kortit. Muut maksutavat, kuten käteinen, tilisiirto, shekki, PayPal ja muut vastaavat eivät tällä hetkellä lukeudu hyväksyttäviin tapoihin.

7 päivän maksuaika

Sinun on maksettava ESTA-hakemuksesi 7 päivän sisällä sen lähettämisessä. Muutoin hakemuksesi vanhenee ja sinun on tehtävä hakemus uudelleen.

Ryhmähakemukset

Samalla kertaa voi lähettää ja maksaa korkeintaan 50 hakemusta. Samaan hakemusryhmään lukeutuvien yksilöiden ei tarvitse matkustaa yhdessä, kuten ei myöskään päähakijan.

Luvan tarkastaminen ennen hakemuksen tekoa sekä sen jälkeen

ESTA-luvan hakemisen jälkeen voit tarkistaa hakemuksesi tilan käymällä osoitteessa https://usa-esta.fi/tarkista-esta-tila ja tarkistamalla tilan verkossa. Jos ESTA-lupasi on hyväksytty, voit nousta Yhdysvaltoihin matkaavan ilma- tai merialuksen kyytiin. Jos ESTA-lupasi on käsittelyssä, odota 72 tuntia ja tarkista tila uudelleen. Jos ESTA-lupasi on hylätty, sinun on haettava Yhdysvaltain viisumia. Jos ESTA-hakemuksesi on vanhentunut tai sitä ei löydy, tarkista antamasi tiedot uudelleen tai hae uutta ESTA-lupaa.

Jos sinulla on viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan passi ja haluat saada ESTA-luvan huvimatkaa, liikematkaa, lääketieteellistä hoitoa tai läpikulkumatkaa varten, aloita hakemuksen täyttäminen. Muissa tapauksissa käy katsomassa usein kysytyt kysymykset saadaksesi lisätietoja ESTA-luvasta.

Hae ESTA