Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Millainen kokemus ESTA-luvan kanssa matkustaminen on?

Muokattu: Mar 03, 2020  | Tunnisteet: ESTA-hakemus, ESTA-kokemus

Johdanto

Sähköinen matkustuslupa (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden matkustaa viisumivapaasti Yhdysvaltoihin yksinkertaisen ja automatisoidun prosessin avulla. ESTA-lupaa voivat käyttää Amerikkaan lento- tai meriteitse saapuvat matkustajat. Se sallii korkeintaan 90 päivän oleskelun ja myönnetään kahdeksi vuodeksi tai siihen saakka, kun passi vanhenee. Vaihtoehtoinen matkustusluvan muoto on Yhdysvaltain viisumi, jonka hakemuskulut ja käsittelyajat ovat suuremmat. ESTA-hakemuksen täyttäminen vie 15 minuuttia ja maksaa murto-osan siitä, mitä Yhdysvaltain viisumi. ESTA-lupa sallii matkustajille vierailun Yhdysvalloissa turismi-, liiketoiminta- tai läpikulkutarkoituksessa. Tämä artikkeli antaa yleiskuvan ESTA-luvan hakemisesta ja luvan kanssa matkustamisesta.

ESTA-luvan hakeminen ennen lähtöä

Hakeakseen ESTA-lupaa hakijalla on oltava voimassa oleva passi sekä internetiin yhdistetty selainlaite, sekä noin 15 minuuttia aikaa lomakkeen täyttämiseen. Mikäli hakija aikoo oleskella Yhdysvalloissa, hänen on annettava Yhdysvaltojen yhteyshenkilön yhteys- ja osoitetiedot sekä osoite, jossa hän aikoo Yhdysvalloissa ollessaan yöpyä. Näitä tietoja ei vaadita lomakkeen lähettämiseen, ja hakija voi syöttää kenttiin “UNKNOWN”, mikäli majoituksen tai Yhdysvalloissa olevan yhteyshenkilön tiedot eivät vielä ole saatavilla.

ESTA-hakemuslomake koostuu kysymyksistä, jotka koskevat hakijan henkilötietoja, kuten yhteystietoja, passin tietoja, vanhempien tietoja sekä hätätilanteissa käytettävän yhteyshenkilön tietoja. Lomake sisältää myös kelpoisuuskysymyksiä, jotka koskevat hakijan terveys-, rikos-, huume-, työ-, matka- ja maahanmuuttohistoriaa. Hakemuslomakkeen kysymykset näet kokonaisuudessaan täältä: https://usa-esta.fi/esta-tiedot/mitä-esta-hakemuksessa-kysytään/

Hakija saa päätöksen ESTA-hakemuksestaan 72 tunnin sisällä hakemuksen lähettämisestä. Suurin osa hakemuksista käsitellään kuitenkin edelleen muutaman minuutin sisällä sen lähettämisestä. Hakija voi tarkistaa ESTA-hakemuksensa tilan säännöllisesti sekä tutustua ESTA-luvan eri statuksiin.

ESTA-luvan vahvistus ennen lähtöä

Jos ESTA-lupasi on hyväksytty, ei sinun tarvitse ottaa mukaasi tulostetta tai sähköistä kuvakaappausta matkustusluvastasi. ESTA-lupasi on yhdistetty passiisi. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto (DHS) kuitenkin suosittelee, että säilytät tulosteen luvata omaa kirjanpitoasi varten. ESTA-lupasi vahvistetaan yhdellä kahdesta mahdollisesta tavasta ennen kuin nouset Amerikkaan lähtevään meri- tai ilma-alukseen.

Lentoyhtiöt, risteilylaivayhtiöt ja varaussivustot - lentoyhtiöt tai varaussivustot voivat vahvistaa hyväksytyn ESTA-luvan verkossa. Nämä sivustot vaativat antamaan hyväksytyn ESTA-luvan numeron osana verkossa suoritettava lähtöselvitystä. Jos sinulla ei ole hyväksytyn ESTA-luvan numeroa, et pysty suorittamaan lähtöselvitystä verkossa.

Lentokentän lähtöselvityksessä, matkatavaran jättöterminaalissa tai lentohenkilökunnan toimesta portilla - kun saavut lentokentälle tai satamaan, virkailijat pyytävät saada nähdä passisi tarkistaakseen tiedot APIS-järjestelmästä (Advance Passenger Information System). Jos sinulla ei ole hyväksyttyä ESTA-lupaa, ei sinun anneta tehdä lähtöselvitystä lentokentällä tai nousta laivaan.

Saapuminen Yhdysvaltoihin ja tulli

Yhdysvaltoihin saavuttaessa on tullilinjoja kahdenlaisia. Ensinnäkin maahantulopisteitä, joissa on automaattinen passintarkastus (APC), ja toiseksi niitä, joissa ei ole APC:tä.

Automaattisella passintarkastuksella (APC) varustetut maahantulopisteet - monissa Yhdysvaltain maahantulopisteissä on APC-kioskeja. Näiden avulla yhdysvaltalaisten, kanadalaisten ja viisumivapausohjelman nojalla matkustavien käsittely sujuu nopeammin. APC-kioskit ovat itsepalvelupisteitä. Matkustaja skannaa passinsa kioskilla ja saattaa joutua vastaamaan Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) ilmoituslomakkeen 6059B kysymyksiin koskien osoitetta Yhdysvalloissa oleskelun aikana, saapunutta lentoa sekä tavaroita, joita hän tuo mukanaan Yhdysvaltoihin. Tämän jälkeen APC tulostaa kuitin matkustajan vastausten pohjalta.

Passintarkastuksen läpi kuljettaessa CBP:n virkailijat saattavat myös skannata passisi matkustusluvan vahvistamiseksi sekä varmistaa ilmoituslomakkeelle 6059B antamasi vastaukset.

Maahantulopisteet ilman automaattista passintarkastusta (APC) - CBP:n virkailija skannaa passisi sekä saattaa varmistaa ilmoituslomakkeelle 6059B antamasi vastaukset. 

Maahantulopisteestä riippuen passisi saatetaan leimata tai olla leimaamatta Yhdysvaltoihin saavuttaessa. Koska CBP:n saapumisia ja poistumisia hallinnoiva järjestelmä toimii verkossa, ei passileimaa vaadita matkustajilta, jotka saapuvat maahan viisumivapausohjelman nojalla. Jos haluat nähdä aiempien Yhdysvaltoihin saapumisten ja lähtöjen historiatiedot, käy osoitteessa: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Lähtö Yhdysvalloista ESTA-luvan kanssa

ESTA-matkustajan pitäisi poistua Yhdysvalloista 90 päivän sisällä saapumisestaan, sillä ESTA sallii vain korkeintaan 90 päivän oleskelun. Matkat Kanadaan, Meksikoon ja viereisille saarille tai territorioille lasketaan mukaan 90 päivän rajaan, joten matkustajan on syytä olla tietoinen rajoituksista ja suunnitella matkaohjelmansa niin, että sallittu oleskelumäärä ei ylity.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA