Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Millainen kokemus ESTA-luvan kanssa matkustaminen on?

Muokattu: tammi 21, 2024  | Tunnisteet: ESTA-kokemus, ESTA-hakemus

Sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ESTA) tarjoaa matkustajille mahdollisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia virtaviivaistetun ja automatisoidun prosessin avulla. ESTA-lupaa voivat käyttää matkustajat, jotka saapuvat Amerikkaan maitse, lentäen tai meritse. Se mahdollistaa enintään 90 päivän oleskelun, ja se myönnetään kahdeksi vuodeksi tai passin voimassaolon päättymispäivään saakka. Vaihtoehtoinen matkustuslupamuoto on Yhdysvaltain viisumi, jonka hakemusmaksut ovat korkeammat ja käsittelyajat pidemmät. ESTA-hakemuksen täyttäminen kestää 15 minuuttia ja maksaa vain murto-osan Yhdysvaltain viisumin hinnasta. ESTA-viisumi antaa matkustajille luvan vierailla Yhdysvalloissa matkailu-, liike- tai kauttakulkutarkoituksessa. Tässä artikkelissa kerrotaan ESTA-viisumin hakemisesta ja matkustamisesta.

What is the experience of traveling on an ESTA?
Millainen kokemus ESTA-hakemuksella matkustamisesta on?

ESTA-luvan hakeminen ennen lähtöä

ESTA-luvan hakemista varten hakija tarvitsee voimassa olevan passin ja internetyhteydellä varustetun selainlaitteen sekä noin 15 minuuttia aikaa lomakkeen täyttämiseen. Jos hakija aikoo jäädä Yhdysvaltoihin, hänen on annettava yhdysvaltalaisen yhteyshenkilönsä yhteys- ja osoitetiedot sekä osoite, jossa hän asuu Yhdysvalloissa. Näitä tietoja ei vaadita lomakkeen lähettämiseen, ja hakijat voivat merkitä "UNKNOWN" (tuntematon) kenttiin, joissa ei ole vielä saatavilla majoitus- tai yhdysvaltalaisia yhteystietoja.

ESTA-hakemuslomake koostuu kysymyksistä, jotka koskevat hakijan henkilökohtaisia tietoja, kuten yhteystietoja, passia, vanhempien tietoja ja hätäyhteystietoja. Lomakkeessa on myös kelpoisuuskysymyksiä, jotka koskevat hakijan terveys-, rikos-, huume-, työ-, matka- ja maahanmuuttohistoriaa.

Hakijat saavat päätöksen ESTA-hakemuksestaan 72 tunnin kuluessa hakemuksen jättämisestä. Suurin osa hakemuksista käsitellään kuitenkin muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisestä. Hakijat voivat säännöllisesti tarkistaa ESTA-hakemustensa tilan ja tutustua erilaisiin ESTA-asemiin.

ESTA-tarkastus ennen lähtöä

Jos ESTA-lupasi hyväksytään, sinun ei tarvitse ottaa mukaan tulostetta tai digitaalista näyttökopiota matkustusluvasta. ESTA-lupasi on liitetty passiisi. Department of Homeland Security (DHS) suosittelee kuitenkin, että säilytät tulosteen matkustusluvasta omia henkilökohtaisia tietojasi varten. ESTA-lupasi tarkistetaan kahdella tavalla ennen kuin nouset lentokoneeseen tai merialukseen tai ajat rajan yli Yhdysvaltoihin.

Lentoyhtiöt, risteilyalusten omistajat ja varausverkkosivustot - Lentoyhtiöt tai varausverkkosivustot voivat tarkistaa hyväksytyn ESTA-luvan verkossa. Nämä sivustot pyytävät sinua antamaan hyväksytyn ESTA-lupanumerosi osana online-sisäänkirjautumisprosessia. Jos sinulla ei ole hyväksyttyä ESTA-lupanumeroa, et voi tehdä lähtöselvitystä verkossa.

Lentoaseman lähtöselvitys, matkatavaroiden luovutusterminaalissa tai portilla lentoemännän toimesta - Kun saavut lentoasemalle tai satamaan, edustajat pyytävät nähdä passisi, jotta se voidaan tarkistaa APIS-järjestelmästä (Advance Passenger Information System). Jos sinulla ei ole hyväksyttyä ESTA-lupaa, sinua ei päästetä lähtöselvitykseen lentoasemalla tai laivaan.

Yhdysvaltoihin saapuminen ja tulli

Yhdysvaltoihin saavuttaessa on kahdenlaisia tullivirtoja. Ensimmäistä tyyppiä ovat maahantulosatamat, joissa on automaattinen passintarkastus (APC ), ja toista tyyppiä ovat satamat, joissa ei ole APC:tä.

Maahantulosatamat, joissa on automaattinen passintarkastus (APC).

Monissa Yhdysvaltain maahantulosatamissa on APC-kioskeja. Nämä mahdollistavat yhdysvaltalaisten, kanadalaisten ja viisumivapausohjelman matkustajien nopeutetun käsittelyn. APC-kioskit ovat itsepalvelupisteitä. Matkustajat skannaavat passinsa kioskilla, ja heitä saatetaan pyytää vastaamaan tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP ) ilmoituslomakkeella 6059B kysymyksiin, jotka koskevat heidän osoitettaan Yhdysvalloissa ollessaan, saapumislentoa sekä kysymyksiä Yhdysvaltoihin tuotavista tavaroista. APC laatii sitten kuitin matkustajan vastausten perusteella.

Passintarkastuksen yhteydessä CBP:n virkamiehet voivat myös skannata passin matkustusluvan tarkistamiseksi ja vahvistaa vastaukset ilmoituslomakkeessa 6059B.

Maahantulosatamat, joissa ei ole automaattista passintarkastusta (APC).

Täällä CBP:n virkamies skannaa myös passisi ja voi vahvistaa vastaukset ilmoituslomakkeessa 6059B.

Maahantulosatamasta riippuen passi voidaan leimata tai olla leimaamatta Yhdysvaltoihin saavuttaessa. Koska CBP:n maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmää hallinnoidaan verkossa, viisumivapausohjelman kautta saapuvilta matkustajilta ei kuitenkaan vaadita passileimaa. Jos haluat hakea aiemmat saapumiset ja poistumiset Yhdysvalloista, käy osoitteessa https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home.

ESTA-luvan kanssa Yhdysvalloista lähdöt

ESTA-matkustajien on lähdettävä Yhdysvalloista 90 päivän kuluessa saapumisestaan, sillä ESTA-lupa sallii vain enintään 90 päivän oleskelun. Matkat Kanadaan, Meksikoon ja niihin liittyville saarille tai alueille lasketaan mukaan 90 päivän rajoitukseen, joten matkustajien on oltava tietoisia rajoituksista ja suunniteltava matkasuunnitelmansa siten, etteivät he ylitä oleskeluaikaa.

Vinkkejä sujuvaan ESTA-kokemukseen

Hakeudu ajoissa: Tee ESTA-hakemus hyvissä ajoin ennen matkustuspäivää, jotta vältät viime hetken ongelmat.

Pidä asiakirjat käsillä: Pidä kaikki tarvittavat matkustusasiakirjat, kuten paluulippu ja majoitustiedot, helposti saatavilla saapuessasi.

Tunne säännöt: Tutustu VWP-ohjelman ehtoihin ja noudata niitä oleskelusi aikana.

Kunnioita Yhdysvaltain lakeja: Noudata paikallisia lakeja ja tapoja varmistaaksesi miellyttävän ja ongelmattoman vierailun.

Suunnittele matkasuunnitelmasi: Matkasuunnitelman suunnittelu auttaa sinua saamaan matkastasi kaiken irti.

Johtopäätös

Matkustaminen Yhdysvaltoihin ESTA-luvan avulla tarjoaa kätevän ja sujuvan tavan tutustua amerikkalaiseen kulttuuriin ja maisemiin. Ymmärtämällä prosessin, noudattamalla määräyksiä ja kunnioittamalla maan tapoja matkustajat voivat nauttia ikimuistoisesta ja vaivattomasta vierailusta. Olipa kyseessä sitten vapaa-ajan, liike- tai kauttakulkumatka, ESTA avaa oven Yhdysvaltojen tutkimiseen.