Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Mikä on SENTRI-ohjelma?

Muokattu: helmi 15, 2023  | Tunnisteet: SENTRI, ESTA-kokemus

SENTRI, tai koko nimeltään The Secure Electronic Network for Travelers’ Rapid Inspection, on Yhdysvaltain ongelma, jonka toiminnasta vastaa CBP (Customs and Border Protection, Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos). Tämän ohjelman tärkeimpänä tavoitteena on mahdollistaa nopea selvitys Yhdysvaltoihin saavuttaessa matalan riskin matkustajille, jotka ovat saaneet ennalta hyväksynnän.

Ohjelman avulla osallistujat voivat saapua maahan eteläisillä rajanylityspaikoilla erityisiä linjoja käyttäen. Kuten aiemmin jo mainitsimme, ohjelmaan osallistuvien matkustajien on saatava hyväksyntä ennakkoon. Valmistaudu henkilökohtaiseen haastatteluun ja erittäin perusteelliseen taustatarkastukseen ennen SENTRI-ohjelmaan hyväksyntää.

Mitä etua SENTRI-ohjelmasta on?

SENTRI-ohjelman jäsenenä matkustajan on mahdollista nauttia merkittävästi lyhyemmistä odotusajoista valitsemallaan rajanylityspaikalla. Tämä on mahdollista siksi, että SENTRI-jäsenet saavat:

 • käyttää omia käsittelylinjoja maan eteläisillä rajanylityspaikoilla Meksikon kanssa
 • käyttää Global Entry -kioskeja saapuessaan Yhdysvaltoihin ilmateitse*
 • käyttää NEXUS-kaistaa saapuessaan Yhdysvaltoihin Kanadasta maarajanylityspaikalla

* Meksikon kansalaisten, jotka ovat SENTRI-ohjelman jäseniä, on haettava Global Entry -jäsenyyttä Trusted Traveler –ohjelmansa kautta.

Kenen kannattaa miettiä SENTRI-passin hankintaa?

Seuraavanlaiset matkustajat voivat hyötyä eniten SENTRI-passin hakemisesta:

[1] Ihmiset, jotka asuvat Yhdysvaltain ja Meksikon rajan lähellä ja ylittävät kyseisen rajan usein

On täysin tavallista joutua odottamaan tuntikausia voidakseen ylittää näiden kahden maan välisen kansainvälisen maarajan. Jos sinulla ja matkakumppaneillasi on SENTRI-passit, voitte säästyä monen tunnin odottelulta pitkissä jonoissa näillä rajanylityspaikoilla.

Kun huomioidaan se, että SENTRI luotiin pääasiassa yksilöille, joiden pitää ylittää Yhdysvaltain ja Meksikon välinen raja usein, useimmat ilmoittautumiskeskukset sijaitsevat kaupungeissa, jotka ovat lähellä tätä rajaa. Tällä hetkellä näitä keskuksia on 11:

 • Kalifornia: San Diego ja Calexico
 • Texas: Hidalgo, El Paso, Laredo ja Brownsville
 • Arizona: Tucson, Phoenix, Nogales, Douglas ja San Luis.

[2] Ihmiset, jotka ovat aikeissa lähteä usealle autoreissulle Meksikoon

Jos aiot tehdä useita autoreissuja Meksikon ja Yhdysvaltain välillä lähitulevaisuudessa, voi hyvinkin olla vaivan ja rahan arvoista hakea SENTRI-korttia. Muista kuitenkin, että sinun on ensin käytävä yhdessä yllä mainituista ilmoittautumiskeskuksista.

Mitä kelpoisuusvaatimuksia SENTRI-ohjelmalla on?

Hyvä uutinen on, että Secure Electronic Network For Travelers Rapid Inspection –ohjelmalla ei ole ikä- tai kansalaisuusvaatimuksia. Alle 18-vuotiaiden hakijoiden on kuitenkin saatava hyväksyntä vanhemmalta tai lailliselta huoltajalta SENTRI-ohjelmaan liittymistä varten.

Et välttämättä voi osallistua SENTRI-ohjelmaan, jos:

 • annat vaillinaisia tai virheellisiä tietoja hakemuksellasi
 • olet joskus syyllistynyt maahanmuutto-, tulli- tai maatalouslainsäädännön tai –asetusten rikkomiseen missä tahansa maassa
 • sinut on joskus todettu syylliseksi rikokseen
 • sinulla on voimassa olevia pidätysmääräyksiä tai avoimia rikossyytteitä, mukaan lukien rattijuoppoudesta
 • lupahakemuksesi tuliaseen ostamiseksi on hylätty
 • sinut on armahdettu rikoksesta missä tahansa maassa
 • et voi saapua Yhdysvaltoihin voimassa olevien maahanmuuttosäädösten perusteella. Tämä pitää sisällään myös hakijat, joilla on hyväksytty päätös ehdonalaisasiakirjoista tai maahansaapumiskelvottomuudesta
 • olet tällä hetkellä jonkin paikallisen, osavaltion tai liittovaltion lainvalvontaviranomaisen tutkimuksen kohteena
 • et pysty vakuuttamaan CBP:tä siitä, että olet matalan riskin matkustaja

Miten SENTRI-hakemusprosessi etenee?

Ennen kuin haet mukaan SENTRI-ohjelmaan, käy läpi yllä olevat kelpoisuusvaatimukset, jos et ole vielä niin tehnyt.

Itse hakemusprosessi on suhteellinen yksinkertainen ja pitää sisällään vain muutaman vaiheen, jotka ovat seuraavat:

 1. Aloita luomalla TTP-tili (Trusted Traveler Program System). Et voi käyttää kenenkään toisen TTP-tiliä. Iästä riippumatta sinulla on oltava oma tili.
 2. Kun olet luonut TTP-tilin, kirjaudu sisään ja täytä hakemus loppuun. Huomaa, että jokaisesta hakemuksesta on maksettava maksu, jota ei palauteta.
 3. Kun CBP on vastaanottanut hakemuksesi ja asianmukaisen maksun, se käsittelee hakemuksen varmistaakseen, että täytät kaikki vaatimukset. Mikäli hakemuksesi hyväksytään ehdollisesti, saat ohjeet tapaamisen sopimisesta SENTRI-ilmoittautumiskeskukseen. Jokaisen hakijan on käytävä omassa haastattelussaan, vaikka hän olisi alle 18-vuotias.
 4. Kun menet haastatteluun SENTRI-ilmoittautumiskeskukseen, sinun pitää ottaa mukaasi passi sekä jokin muu henkilöllisyystodistus, kuten henkilökortti tai ajokortti. Lakisääteisesti pysyvät asukkaat joutuvat esittämään myös pysyvän oleskelulupansa. Näiden lisäksi tarvitset mukaasi myös ajoneuvosi rekisteröintipaperit sekä tositteen Yhdysvaltain autovakuutuksesta sellaiselta yritykseltä, jolla on lakisääteinen lupa tarjota autovakuutuspalveluita Yhdysvalloissa.

Mitä sitten, kun sinulla on SENTRI-kortti?

Jos SENTRI-hakemuksesi hyväksytään haastattelun jälkeen, sinulle myönnetään RFID-kortti (radiotaajuustunniste), jolla sinut tunnistetaan SENTRI-ohjelman jäseneksi.

Miten SENTRI-kortti aktivoidaan?

SENTRI-kortin aktivoimiseen riittää se, että kirjaudut GOES-tilillesi (Global Online Enrollment System). Kun olet kirjautunut, mene ohjelman jäsenyys -osioon, etsi “Aktivoi jäsenyyskortti” -painike ja paina painiketta. Tämän helpommaksi ei pääse.

Miten SENTRI-korttia käytetään?

Kun saavut rajanylityspaikalle, varmista, että olet SENTRI-kaistalla. Järjestelmä tunnistaa ajoneuvosi sekä kaikkien sen kyydissä olijoiden henkilöllisyyden automaattisesti. Tämä tapahtuu seuraavasti:

 • Kun saavut, järjestelmä lukee RFID-korttisi tiedostonumeron
 • Tämän jälkeen järjestelmä etsii tietosi ja tuo ne näkyviin CBP-virkailijan näytölle
 • Virkailija varmentaa tiedot ja saat joko luvan edetä tai sinua pyydetään siirtymään lisätarkastukseen

SENTRI – Usein kysyttyjä kysymyksiä

K: Asun Meksikossa. Voinko hakea SENTRI-korttia?

V: Kuka tahansa, joka on Yhdysvaltain tai Meksikon kansalainen tai pysyvä asukas, voi hakea korttia. SENTRI-kortti myönnetään kuitenkin vain ennalta hyväksytyille matalan riskin matkustajille, joiden henkilötiedot sekä Yhdysvaltain että Meksikon lainvalvontaviranomaiset ja rajavartiolaitokset ovat tarkistaneet tarkasti.

K: Kuinka kauan SENTRI-kortin hyväksyntä kestää?

V: Itse hakemuksen käsittelyssä ei pitäisi kestää enempää kuin 20–30 minuuttia. Hakemuksen ehdollinen hyväksyntä sen sijaan saattaa kestää jopa 6 viikkoa. Myös pakollisen haastattelun varaaminen voi viedä useita viikkoja tai kuukausia.

K: Kuinka kauan SENTRI-kortti on voimassa?

V: SENTRI-passi on voimassa myöntämispäivästä 5 vuotta, ennen kuin se tarvitsee uusia.

K: Milloin SENTRI on parempi vaihtoehto kuin Global Entry?

V: Ihmisille, jotka käyvät Kanadassa tai Meksikossa autolla säännöllisesti, on SENTRI-kortista erityisen paljon hyötyä. Se maksaa enemmän, mutta tarjoaa myös enemmän etuja Global Entryyn verrattuna. Jos et matkusta Kanadaan tai Meksikoon säännöllisesti autolla, mutta matkustat paljon kansainvälisesti, Global Entry saattaa olla parempi valinta, sillä sen hakemusmaksu on pienempi kuin SENTRI-kortin.

K: Saanko ajaa jonkun toisen autolla SENTRI-kaistan kautta?

V: Lyhyesti sanottuna et. Ajoneuvoa pitää ajaa henkilö, joka on TTP:n jäsen (Trusted Traveler Program). Kuljettajalla on oltava oma SENTRI-kortti, Global Entry –kortti tai NEXUS-kortti valmiina.

K: Miten SENTRI ja ESTA liittyvät toisiinsa?

V: ESTA-luvan saaville ESTA on käytännössä paljon nopeampi vaihtoehto Yhdysvaltain viisumin hakemiselle. Kun viisumin saamisessa voi kestää yli 6 kuukautta, ESTA hyväksytään yleensä 72 tunnin kuluessa. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että ESTA ei takaa sitä, että pääset Yhdysvaltoihin. Siitä päättää Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos saapuessasi.

Vain VWP:n (Visa Waiver Program, viisumivapausohjelma) maiden kansalaiset voivat hakea ESTA-lupaa, eikä Meksiko ole osa viisumivapausohjelmaa. Tässä kohtaa SENTRI-ohjelma astuu kuvaan. Se otettiin käyttöön erityisesti nopeuttamaan ja helpottamaan rajan ylittämistä kyseisen maan ja Yhdysvaltain välillä.

K: Onko SENTRI-passi hintansa arvoinen?

V: Henkilön, joka ei asu liian kaukana lähimmästä SENTRI-ilmoittautumiskeskuksesta ja joka ylittää Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan muutaman kerran vuodessa, pitäisi ehdottomasti harkita SENTRI-passin hankintaa. Vaikka suhteellisen muhkea 122,25 $ hinta henkilöä kohden on kaikista Trusted Traveler –ohjelmista korkein, säästät monia tunteja jonotusaikaa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Kaiken lisäksi sellaiset edut kuten TSA PreCheck®, Global Entry ja NEXUS-kaistojen käyttö voivat tehdä koko hommasta vieläkin kannattavamman.