Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Matkaopas amerikkalaiseen kulttuuriin

Muokattu: Mar 29, 2022  | Tunnisteet: ESTA matkailulle

Yhdysvallat on suuri maa, joka koostuu yli 50 osavaltiosta ja yli 325 miljoonasta asukkaasta. Vaikka tämä maa on Länsi-Euroopan maihin verrattuna suhteellisen nuori kansakunta, on Yhdysvalloilla rikas ja monipuolinen kulttuuri ja historia. Kukin Amerikan osavaltio on ainutlaatuinen mieltymysten, lakien, luonteenlaadun ja arvojen suhteen.

Matkailijalle tämä voi olla sekä haastavaa, että jännittävää. Seuraavassa on lyhyt opas amerikkalaiseen kulttuuriin. Opas käsittelee joitakin oleellisia seikkoja, jotka sinun on hyvä ymmärtää käydessäsi maassa turistina tai työmatkalaisena.

Maantiede, kaupungit ja väestö

Ennen kuin tarkastellaan modernia amerikkalaista kulttuuria, kannattaa vilkaista väestöä koskevia tilastotietoja maan kokoon suhteutettuna. Amerikan Yhdysvallat on listattu maailman kolmanneksi väkirikkaimmaksi maaksi Intian ja Kiinan jälkeen. Maantieteellisesti tarkasteltuna maa on maailman neljänneksi suurin.

Siksi se ulottuukin 9 aikavyöhykkeen alueelle ja koostuu yhteensä 50 osavaltiosta. Tämä pitää sisällään myös Tyynellä valtamerellä sijaitsevan Havaijin ja Kanadan luoteisosassa sijaitsevan Alaskan.

Suurin kaupunki on New York City, kun taas pääkaupunkina toimii Washington D.C. New Yorkissa on noin 9 miljoonaa asukasta. Muita väkiluvultaan suuria kaupunkeja Amerikassa ovat San Jose, Los Angeles, Dallas, Chicago, San Diego, San Antonio, Houston, Phoenix ja Philadelphia.

Maan luonnonmaisemat ovat yhtä ainutlaatuisia ja monipuolisia kuin maan asukkaat. Miamin levollisilta rannoilta Coloradon lumisille vuorenhuipuille, Kaliforniassa sijaitsevan Sierra Nevadan vuoriston vehreisiin metsiin ja Arizonan laajoille aavikoille, Yhdysvaltain maantiede on elintärkeä osa kunkin osavaltion identiteettiä.

Kansakuntana Amerikka on jakautunut alueisiin: Yhdysvaltain koillisosa, eteläosa, keski-länsi ja läntiset osavaltiot. Kullakin alueella on omanlaisensa kulttuuri ja tunnelma.

Kansallissymbolit

Amerikalla on runsaasti kansallissymboleita, kuten kansallislauluja, lippuja, mottoja ja vaakunoita. Yhdysvaltain lippua pidetään tärkeänä osana kansakuntaa. Amerikka perustettiin Iso-Britannian hallintoa vastaan käydyn kapinan jälkeen. Lippua on vuosien varrella pidetty kaikenlaisesta tyranniasta vapautumisen symbolina. Tähtilippunakin tunnettu Amerikan lippu sisältää tähden jokaista 50 osavaltiota kohden, ja vaakaraidat edustavat 13 alkuperäistä yhdyskuntaa.

Virallinen kansallislaulu Star-Spangled Banner omaa tunteelliset sanat, joilla viitataan Amerikan vallankumoukseen. Yhdysvaltain kansallislaulu ja lippu ovat tiiviisti toisiinsa sitoutuneita.

Amerikalla on kaksi mottoa. “In God We Trust” (suom. Jumalaan me luotamme) on ensimmäinen motto, joka otettiin käyttöön vuonna 1956, ja johon myös viitataan maan kansallislaulun viimeisessä säkeistössä. Tämä motto korvasi aiemman epävirallisen latinankielisen moton “E Pluribus Unum”, joka käännettynä tarkoittaa yksinkertaisesti ”monesta yksi”. Latinankielinen motto on edelleen käytössä maan vaakunassa.

The Great Seal of the United States viittaa vaakunaleimaan, jota liittovaltion viranomaiset käyttävät vahvistaessaan asiakirjoja aidoiksi. Se löytyy myös armeijan tunnuksista, lipuista ja Yhdysvaltain passeista. Vaakunan etuosassa on valkopäämerikotka, jonka rinnan päällä on kilpi.

Yhdessä jalassa kotkalla on oliivinoksa, toisessa taas 13 nuolta. Tämän symboliikan katsotaan tarkoittavan, että maa suosii rauhaa, mutta on aina valmis kamppailuun. Vaakunassa on myös 13 tähteä, 13 nuolta ja 13 oliivia, joiden on tarkoitus edustaa maan 13 alkuperäistä osavaltiota.

Vaakunan kääntöpuolella on pyramidi, jonka huipulla on kolmion sisällä oleva silmä. Tätä silmää kutsutaan kaikkinäkeväksi silmäksi, ja sen katsotaan edustavan Jumalan silmää. Vaakunan molemmat puolet on painettu maan valuuttaan.  

Monimuotoisuus

Yhdysvalloista käytetään usein termiä sulatusuuni. Tämä johtuu siitä, että maan asukkaat tulevat monista eri kulttuureista ja taustoista. Siksi Yhdysvaltain asukkaiden keskuudessa on erilaisia perinteitä, arvoja ja uskomuksia.

Amerikkalaisten harjoittamat tavat vaihtelevat perheittäin ja alueittain. Jos sinut esimerkiksi kutsutaan grillijuhliin Teksasissa, tämä saattaa tarkoittaa osallistumista grillauskisoihin paikallisessa puistossa, kun taas Kaliforniassa tämä voi viitata grillaamiseen rannalla, ja New York Cityssä osallistumista korttelijuhliin aivan kaupungin ytimessä. Siksi sinun kannattaakin pyrkiä kokemaan erilaisia perinteitä, joita yhteisö, jossa oleskelet, sinulle tarjoaa.

Uskonto

Vaikka uskonnolla ei ole Amerikassa samanlaista roolia kuin monissa muissa maissa, monet Amerikan asukkaat pitävät itseään kristittyinä. On myös tärkeää huomioida, että noin neljännes väestöstä sanoo olevansa ilman minkäänlaisia uskonnollisia siteitä.

Yhdysvalloilla ei ole valtionkirkkoa tai uskontoa, jota liittovaltion hallitus tukisi. Yleisesti ottaen monet amerikkalaiset pitävät uskontokuntansa yksityisasianaan. Näin ollen on suositeltavaa pidättäytyä keskustelemasta uskonnosta vieraiden ihmisten kanssa.

Kristinusko on Amerikassa jakautunut protestanttisuuteen ja katolilaisuuteen. Protestantit jaetaan edelleen useihin eri uskontokuntiin: kristillinen tiede, baptismi, mormonit ja metodistit, näin muutaman mainitaksemme. On huomionarvoista ymmärtää, että kristinusko pitää sisällään erilaisia uskoja, ja että amerikkalaiset tukevat monia erilaisia uskontoja.  

Ruoka

Mitä tulee ruokakulttuuriin, vaihtelua esiintyy osavaltiosta toiseen ja alueelta toiselle. Esimerkiksi chilipadat ja fajitat ovat New Mexicolle tunnusomaisia, kun taas liha-juustopatongit yhdistetään useimmiten Philadelphiaan. Myös kaupunkien sisällä voi löytyä monia erilaisia ruokakulttuureita, sillä asukkaiden joukossa on runsaasti maahanmuuttajia Aasiasta, Afrikasta ja Euroopasta. Riippuen siitä, missä päin Yhdysvaltoja oleskelet, voit vierailla eri kaupungeissa ja nauttia ruokakulttuurista, joka on saanut innoituksensa eri kulttuuritaustoista tulevilta Yhdysvaltojen asukkailta.

Yhteenveto

Nyt kun olet oppinut lisää amerikkalaisesta kulttuurista, ymmärrät maata ja sen asukkaita toivottavasti paremmin. Kullakin 50 osavaltiosta on tarjota kävijöille jotakin ainutlaatuista. Siksi joustava matkasuunnitelma, joka kattaa useita osavaltioita, on matkustajan kannalta hyödyllinen.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA