Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Kuinka kauan ESTA-hakemuksen teko kestää?

Muokattu: Nov 09, 2019  | Tunnisteet: ESTA, ESTA-kesto

ESTA-viisumivapausohjelman avulla 41 mukana olevan maan kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin turismia, liiketoimintaa, läpikulkua, lääketieteellistä toimintaa sekä lyhyttä opiskelua varten ilman, että heidän tarvitsee hakea viisumia. ESTA-luvan ansiosta matkustaminen Yhdysvaltoihin on helpottunut huomattavasti Iso-Britannian, Irlannin, Australian, Uuden-Seelannin ja monen muun Euroopan, Aasian ja Etelä-Amerikan maan matkailijoille. Hakemuslomakkeen täyttöön menee 10-15 minuuttia ja matkustusluvat myönnetään välittömästi. Hakemuksista 99 % hyväksytään.

ESTA-luvan kesto

Hyväksytty ESTA-lupa myönnetään kahdeksi vuodeksi tai passin vanhenemispäivään saakka, riippuen siitä, kumpi ajankohta tulee ensin eteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että henkilö voi oleskella Yhdysvalloissa kahden vuoden ajan. ESTA-lupaa voidaan käyttää vierailuihin, joiden kesto on korkeintaan 90 päivää viimeisten 12 kuukauden aikana. Jos siis matkailija on saanut ESTA-lupansa hiljattain, oleskellut maassa 90 päivää ja palannut sitten kotimaahansa, hänen tarvitsee todennäköisimmin odottaa 12 kuukautta, ennen kuin voi käyttää ESTA-lupaansa uudelleen. Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos (CBP) ei kuitenkaan ole määrittänyt tiukkaa raja sille ajanjaksolle, jonka yksilön on odotettava Yhdysvaltain visiittiensä välissä. Vaihtoehtoisesti matkailija voi hakea Yhdysvaltain viisumia, mikäli hän haluaa käydä maassa uudelleen 12 kuukauden sisällä edellisestä 90 päivän oleskelustaan. Mikäli matkailija tarvitsee tietoja maahanmuutosta tai muista Yhdysvaltain viisumeista, kannattaa hakea lainopillista neuvontaa lisensoidulta Yhdysvaltain maahanmuuttoasianajajalta. Rajavartija määrittää, onko oleskelujen välillä ollut ”riittävän pitkä aika”. Mikäli rajavartija epäilee, että matkailija yrittää asua Yhdysvalloissa, häntä ei päästetä maahan. Otathan huomioon, että nämä ovat pelkkiä ohjesääntöjä, sillä CBP määrittää oman harkintansa mukaan antaako se luvan Yhdysvaltoihin saapumiseen.

Paras aika hakea ESTA-lupaa

Riippuen siitä, milloin vierailija haluaa matkustaa Yhdysvaltoihin, hänen pitäisi ajoittaa ESTA-hakemuksensa strategisesti varmistaakseen, että matkasta saa mahdollisimman paljon irti ja että lupa on voimassa ennen Yhdysvalloissa vierailua. Vaikka 72 tuntia pidetään vähimmäisaikana, jota ennen ESTA-lupaa pitäisi hakea ennen matkaa, kannattaa suunnitelmissa varautua myös siihen, että hakemus hylätään ja hakijan onkin haettava Yhdysvaltain viisumia. Mikäli tarkoituksenasi on viipyä Yhdysvalloissa yli 90 päivää, sinun on haettava Yhdysvaltain viisumia. Viipyminen maassa ESTA-luvan sallimaa ajanjaksoa pidempään johtaa todennäköisesti estoon viisumivapausohjelman osalta sekä saattaa johtaa tuleviin kielteisiin päätöksiin Yhdysvaltain rajalla. Lisäksi ESTA-luvan keston ylittäminen voi vaarantaa mahdollisten tulevien Yhdysvaltain viisumihakemusten hyväksynnän.

Yhdysvalloissa oleskelun pitkittäminen läheisissä maissa vierailemalla

Läheisiin maihin, kuten Kanadaan tai Meksikoon tai jopa Karibianmerelle, tehdyt visiitit ilman, että henkilö lentää ensin takaisin kotiin, lasketaan todennäköisesti 90 päivän oleskeluaikaan. CBP:n rajavartijat ovat tietoisia tästä taktiikasta, jota matkailijat käyttävät pitkittääkseen käyntiään Yhdysvalloissa ja todennäköisimmin kieltävät tällaista taktiikkaa käyttäviltä yksilöiltä pääsyn maahan. Jos todellakin haluat käydä Kanadassa, Meksikossa tai Karibianmerellä ja haluat myös oleskella 90 päivää Yhdysvalloissa, suunnittele matkaohjelmasi niin, että et oleskele Yhdysvalloissa enempää kuin 90 päivää, sillä 90 päivän oleskelun ylittämiseen edes yhdellä päivällä ei todennäköisimmin suhtauduta armeliaasti.

ESTA-luvan uusiminen Yhdysvalloissa

ESTA-lupaa ei voi pidentää tai uusia Yhdysvalloissa oltaessa. Lupa on saatava ennen Yhdysvaltoihin tai sen territorioihin saapumista. Mikäli passisi tai ESTA-lupasi kuitenkin vanhenee ollessasi Yhdysvalloissa, sinun ei tarvitse hakea uutta ESTA-lupaa korkeintaan 90 päivää kestävän visiittisi keston aikana.

Jos sinulla on viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan passi ja haluat saada ESTA-luvan huvimatkaa, liikematkaa, lääketieteellistä hoitoa tai läpikulkumatkaa varten, aloita hakemuksen täyttäminen. Muissa tapauksissa käy katsomassa usein kysytyt kysymykset saadaksesi lisätietoja ESTA-luvasta.

Hae ESTA