Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

ESTA-lupa useamman passin tai kansalaisuuden omaaville matkustajille

Muokattu: Nov 04, 2019  | Tunnisteet: ESTA-vaatimukset, USA-viisumi, ESTA-viisumi kaksoiskansalaisille

Johdanto

Yhdysvaltain matkustuslupavaatimusten selvittäminen voi olla vaikeaa matkustajille, joilla on vain yksi passi. Entä jos olet kaksoiskansalainen tai sinulla on useita passeja? Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa tietoa henkilöille, joilla on useita passeja ja jotka haluavat saada tietoa viisumi- tai ESTA-vaatimuksista Yhdysvaltoihin matkustettaessa.

ESTA for Travelers with Multiple Passports or Citizenships
ESTA matkustajille, joilla on useita passeja tai kansalaisuuksia.

Tärkeimmät huomiot matkustajille, joilla on useita passeja

Yhdysvaltoihin saapuminen ja sieltä poistuminen samalla passilla.

Käytä Yhdysvaltoihin saapumiseen ja sieltä poistumiseen samaa passia, jota käytit ESTA-hakemukseen. Eri passien käyttäminen aiheuttaa todennäköisesti ongelmia maahantulossa ja maasta poistumisessa.

ESTA-luvan voimassaolon tarkistaminen

Tarkista ESTA-todistuksesi tila säännöllisesti ennen lähtöä. ESTA-lupa on yleensä voimassa kaksi vuotta tai kunnes passisi vanhenee, riippuen siitä, kumpi tulee ensin. Jos sinulla on uusi passi, tarvitset uuden ESTA-luvan.

Matkustaminen muihin maihin ja terrorismin tukijavaltioihin

Esimerkiksi vierailu Kuubassa, Iranissa, Irakissa, Libyassa, Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Sudanissa, Syyriassa tai Jemenissä (joissa Yhdysvallat katsoo, että ne ovat terrorismin valtion tukijoita) 1. maaliskuuta 2011 tai sen jälkeen voi vaikuttaa kielteisesti ESTA-hakemusta koskevaan päätökseen.

Poliittiset tai diplomaattiset tekijät

Ota huomioon mahdolliset diplomaattiset jännitteet tai matkustusrajoitukset Yhdysvaltojen ja niiden maiden välillä, joiden kansalainen olet. Tämä voi mahdollisesti vaikuttaa maahantuloosi, vaikka VWP-ohjelmassa se on yleensä epätodennäköistä.

Oikeudelliset seuraukset

Kaksoiskansalaisuudella voi olla oikeudellisia vaikutuksia, kuten verovelvoitteet tai asepalvelus jommassakummassa maassa. Varmista, että olet tietoinen näistä tekijöistä.

Ajantasaiset asiakirjat

Varmista, että passi, jota aiot käyttää, on ajan tasalla ja täyttää Yhdysvaltojen maahantulovaatimukset (esimerkiksi sen pitäisi olla sähköinen passi, jossa on biometriset tiedot sisältävä digitaalinen siru).

Nimierot

Jos nimesi vaihtelee eri passeissasi, se voi aiheuttaa sekaannusta tai viivästyksiä maahanmuutossa. On suositeltavaa, että sinulla on mukanasi asiakirjat, joissa selitetään ero, mutta sinun on kuitenkin haettava ESTA-lupaa käyttäen sitä nimeä, joka on siinä passissa, jolla aiot saapua Yhdysvaltoihin.

CBP-tarkastus

Muista, että Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen virkamiehet tekevät maahantulosatamassa lopullisen päätöksen siitä, oletko oikeutettu saapumaan Yhdysvaltoihin. Pidä aina mukanasi tarvittavat asiakirjat, jotka osoittavat matkasuunnitelmasi ja siteesi kotimaahasi.

Usein kysytyt kysymykset ESTA-matkustajille, joilla on useita kansalaisuuksia.

Mitä eroa on viisumilla ja viisumivapaudella?

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) on viisumivapaus, jonka ansiosta viisumivapausmaiden passinhaltijat voivat saapua Yhdysvaltoihin enintään 90 päivän vierailuja varten. ESTA-viisumia voi hakea kokonaan verkossa. Hakemuksen täyttäminen kestää noin 10 minuuttia, ja hyväksyntä myönnetään 72 tunnin kuluessa. Näin ollen ESTA-viisumi on yksinkertainen ja kätevä vaihtoehto matkustajille, jotka haluavat vierailla Yhdysvalloissa matkailun, liike-elämän, terveydenhoidon tai kauttakulun vuoksi.

Jos et ole ESTA-vaatimusten perusteella oikeutettu ESTA-hakemukseen tai jos ESTA-hakemus on hylätty, seuraava vaihtoehtosi on Yhdysvaltain viisumi. Yhdysvaltain viisumi edellyttää DS-160-lomakkeen täyttämistä sekä läsnäoloa Yhdysvaltain konsulaatissa tai suurlähetystössä haastattelussa, jossa käsitellään aiempaa matkustushistoriaasi ja matkustustarkoitustasi Yhdysvaltoihin. Lisäksi viisumihakemusten käsittelyyn kuluu ylimääräistä aikaa, jotta viisumi voidaan myöntää fyysisesti passissa ja lähettää postitse takaisin hakijalle. Koko viisumihakemusprosessi voi kestää muutamasta viikosta useisiin kuukausiin.

Riippumatta siitä, haetko ESTA- vai viisumia, Yhdysvaltoihin matkustavalla passilla on oltava hyväksytty ESTA- tai Yhdysvaltain viisumi ennen Yhdysvaltoihin lähtöäsi.

Minulla on useamman kuin yhden ESTA-kelpoisen maan kansalaisuus, minkä maan kansalaisuutta käytän lomakkeessa?

Voit käyttää ESTA-hakemuksessa haluamaasi passia. Sinun kannattaa käyttää jatkossakin tämän maan passia kaikissa tulevissa ESTA- tai viisumihakemuksissa ja Yhdysvaltoihin suuntautuvissa matkoissasi, sillä se vähentää käsittelyn viivästymisen tai ongelmien todennäköisyyttä, joita voi syntyä, jos vaihdat eri passeja.

Minulla on useita kansalaisuuksia, mutta yksi niistä on vanhentunut, mitä kirjoitan lomakkeeseen?

Kirjoita viimeisimmät passitiedot riippumatta siitä, onko sinulla vielä muita passeja, joiden voimassaoloaika on päättynyt.

Minulla on jonkin maan kansalaisuus, mutta minulla ei ole passia, mitä merkitsen lomakkeeseen?

Jos sinulla on jonkin toisen maan kansalaisuus, mutta sinulla ei ole kyseisen maan passia, sinun on silti ilmoitettava toinen kansalaisuus, mutta voit jättää hakemuslomakkeessa kentän "Passin numero" tyhjäksi tai täyttää sen nollilla, jos sinua pyydetään.

Tarvitsenko ESTA-luvan, jos olen Yhdysvaltain kansalainen ja minulla on myös viisumivapausmaan passi?

Ei, jos olet Yhdysvaltain kansalainen tai passin haltija, sinun ei tarvitse hakea ESTA-hakemusta. Sinun tulisi käyttää Yhdysvaltain passiasi Yhdysvaltoihin saapumiseen.

Mihin passeihin ei tarvitse hakea Yhdysvaltain viisumia tai viisumivapautta?

Yhdysvaltain kansalaiset, jotka tulevat maahan Yhdysvaltain passilla, eivät tarvitse viisumia tai viisumivapautta mihinkään matkustustarkoitukseen. Bermudan, Kanadan, Marshallinsaarten, Mikronesian ja Palaun kansalaiset, jotka matkustavat Yhdysvaltoihin omilla passeillaan, eivät yleensä tarvitse viisumia tai viisumivapautta matkustaakseen Yhdysvaltoihin useimpiin matkailu-, liike- tai kauttakulkutarkoituksiin. Näiden passien haltijoilta voidaan kuitenkin edelleen evätä pääsy Yhdysvaltoihin Yhdysvaltain maahanmuuttolakien nojalla.

Päätelmät

Usean kansalaisuuden tai passin hallussapito voi olla hämmentävää viisumin tai viisumivapauden hakemisessa. Yhteenvetona voidaan todeta, että jos sinulla on vähintään yhden viisumivapausmaan passi ja yhden muun kuin viisumivapausmaan passi, voit hakea ESTA-hakemusta. Jos olet Yhdysvaltain kansalainen ja sinulla on viisumivapausmaan passi, et tarvitse ESTA-hakemusta, vaan sinun on matkustettava Yhdysvaltoihin Yhdysvaltain passilla. Jos et saa ESTA-viisumia tai et ole oikeutettu siihen, voit silti hakea B2-turisti- tai B1-liikeviisumia.

Jos sinulla on viisumivapauden piiriin kuuluvan maan passi ja haluat saada ESTA-luvan matkailu-, liike-, sairaus- tai kauttakulkutarkoituksiin, aloita hakemuksen tekeminen, muuten voit lukea lisää ESTAsta usein kysytyistä kysymyksistä.