Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Automatkan suunnittelu Yhdysvalloissa

Muokattu: tammi 21, 2024  | Tunnisteet: ESTA-vaatimukset, ESTA matkailuun

Amerikassa on monipuolinen maisema, joka tarjoaa kävijöille erilaisia maantieteellisiä alueita tutkittavaksi. Kaikki nämä ovat yhteydessä toisiinsa pitkien teiden kautta, jotka kulkevat alueelta toiselle, joten road trip on hyvä tapa tutustua Yhdysvaltoihin. Suunnittelu on välttämätöntä, jotta matkailijat saavat vierailustaan kaiken irti. Niille, jotka tekevät mieluummin spontaaneja suunnitelmia, on kuitenkin tärkeää, että heillä on etukäteen käsitys joistakin paikoista, joissa he haluavat vierailla.

Planning a road trip in the U.S.
Road tripin suunnittelu Yhdysvalloissa.

Tarvittavat matkustusluvat Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoihin matkustaminen edellyttää viisumia tai viisumivapautta. Lupa tarvitaan riippumatta siitä, kuinka kauan haluat maassa oleskella. Alle kolmen kuukauden oleskelua suunnittelevien, jotka lentävät Yhdysvaltoihin ennen road tripin aloittamista, kannattaa harkita ESTA-järjestelmän (Electronic System for Travel Authorization) käyttöä. Tätä pidemmät vierailut edellyttävät tavallisen viisumin hankkimista. Yhdeksänkymmenen päivän kesto alkaa heti, kun astut Yhdysvaltoihin. Matkailijoiden on syytä pitää mielessä matkasuunnitelmansa, sillä kesto ei nollaudu, jos teet kiertomatkan Etelä-Amerikkaan, Kanadaan tai Karibialle. Ota tavoitteeksesi ottaa kaikki irti yhdeksänkymmenen päivän vierailusta. Yli 90 päivän pituisia matkoja suunnittelevien kannattaa harkita B-2-turistiviisumin hakemista.

Matkustajat, jotka eivät ole oikeutettuja ESTA-hakemukseen tai jotka haluavat oleskella Yhdysvalloissa yli kolme kuukautta, voivat aloittaa B-2-turistiviisumihakemuksen verkossa lähettämällä DS-160-lomakkeen. DS-160-lomakkeen lähettämisen jälkeen hakijoiden on varattava aika haastatteluun läheisessä suurlähetystössä tai konsulaatissa. Matkustajien on varmistettava, että heidän passinsa on voimassa vähintään kuusi kuukautta Yhdysvaltoihin saapuessaan. B-2-turistiviisumi myönnetään yleensä 10 vuodeksi, ja sitä voi käyttää enintään kuuden kuukauden vierailuihin.

Valmistaudu asianmukaisesti: Yhdysvallat on suuri

Muista, että Yhdysvallat on suuri maa, ja sinun kannattaa suunnitella reitti ennen saapumistasi. Jos matka-aika on rajallinen, kannattaa harkita matkan aloittamista käymällä osavaltioissa, jotka haluaisit nähdä eniten. Voit myös säästää aikaa, jos lennät mahdollisuuksien mukaan kohteiden välillä.

On tärkeää tasapainottaa ajoaika ja tutustumisaika keskenään. Tutustu kunkin alueen kohokohtiin, kuten kansallispuistoihin, historiallisiin kohteisiin, kulttuurinähtävyyksiin ja paikalliseen ruokakulttuuriin, jotta varmistat, ettet jätä väliin mitään pakollisia kohteita.

Luo aluksi luettelo osavaltioista tai kaupungeista, joissa haluat vierailla, niiden maantieteellisessä järjestyksessä. Varmista esimerkiksi, että heti kun olet poistunut itärannikolta, sinun ei tarvitse enää käydä kyseisellä alueella. Jos et ennusta haluavasi pysähtyä kaupungissa 16 tunnin ajomatkan sisällä, harkitse ajamisen sijasta yhdensuuntaisen lennon ottamista haluamaasi kohteeseen.

Rajojen ylittäminen

Jos aloitat road tripin Kanadasta, sinun on syytä olla tietoinen matkustusrajoituksista ylittäessäsi Kanadan rajan Yhdysvaltoihin. Sinua saatetaan vaatia esittämään todiste siitä, että sinulla on oikeus saapua Yhdysvaltoihin maitse, kuten passi, vihreä kortti tai muu hallituksen hyväksymä henkilöllisyystodistus.

Pitäisikö sinun ostaa vai vuokrata auto road tripille?

Jotkut road trippailijat saattavat haluta ostaa auton sen sijaan, että asioisivat vuokraamon kanssa. Ajoneuvon ostaminen Yhdysvalloissa road trip -matkaa varten tuo mukanaan lisähuomiota ja -kustannuksia. Ennen kuin päätät ostaa auton Yhdysvalloissa, sinun on tiedettävä seuraavat asiat:

  • Riippuen siitä, minkä osavaltioiden läpi ajat, auto on laillisesti vakuutettava. Autovakuutus maksaa Yhdysvalloissa yleensä 300-500 Yhdysvaltain dollaria kuukaudessa.
  • Kaikki valitsemasi vakuutusyhtiöt vahvistavat kansalaisuutesi. Jos olet ulkomaalainen, vakuutuksen tarjoaja voi veloittaa sinulta lisämaksun.
  • Tarvitset yhdysvaltalaisen osoitteen, esimerkiksi sukulaisen tai ystävien osoitteen.
  • Sinua pyydetään vahvistamaan ajokorttisi voimassaolo.

Auton ostaminen edellyttää, että otat huomioon useita lisätekijöitä. Vaikka auton vuokraaminen on yleensä helpompaa, omalla autolla ajelulla on myös omat etunsa.

Milloin on paras aika vuokrata auto?

Sinulla on useita vaihtoehtoja, joita voit harkita autoa vuokratessasi. Varaus etukäteen on tärkeää, jotta voit taata, että pääset aloittamaan road tripin ilman auton saatavuuteen tai haluttuun ajoneuvotyyppiin liittyviä ongelmia.

Jotkin autovakuutusyhtiöt tai varaussivustot saattavat vaihdella hintoja 10-20 % tiettynä ajanjaksona. Jotta säästöt eivät jäisi saamatta, matkustajat voivat varata vuokra-auton hinnalla, joka tarjoaa ilmaisen peruutusmahdollisuuden. Jos halvempaa hintaa tarjotaan jossain vaiheessa myöhemmin, matkustajat voivat peruuttaa edellisen varauksen ja pitää varauksen halvemmalla hinnalla.

Kun selaat vuokraussivustoja, kiinnitä erityistä huomiota saatavilla oleviin ajoneuvoihin ja niiden päivähintoihin. Tiedustele, sisältyykö hintoihin verot ja vakuutuskulut. Jos näin ei tehdä, saatat joutua maksamaan ylimääräistä rahaa matkan lopussa, mikä voi paisuttaa matkabudjettisi. Harkitse siis huolellisesti autonvuokrausvaihtoehtojasi varmistaaksesi, että sinulla on siihen varaa.

Miten sinun pitäisi pakata matkatavarasi?

Vaikka ajatkin suurimman osan matkasta autolla, sinun on pyrittävä pakkaamaan kevyesti. Kevyt pakkaaminen parantaa matka-aikaasi ja vähentää bensankulutusta, koska auto on kevyempi. Pakkaa mukaan vain välttämättömät vaatteet, hätävarusteet tai muut tavarat, sillä voit aina ostaa muita tarvitsemiasi tavaroita automatkan aikana.

Jos suunnittelet kesäistä road tripiä, pakkaa kevyet kesävaatteet. Voit aina ostaa lämpimämpiä vaatteita, jos sää muuttuu tai lämpötilat laskevat vuodenaikojen vuoksi.

Harkitse myös ostosten tekemistä tunnetuissa valtakunnallisissa vähittäiskaupoissa, kuten Walmartissa tai Targetissa. Näissä vähittäismyymälöissä on yleensä tarjolla monenlaisia elintarvikkeita, vaatteita, ensiapua, autoja ja muita tuotteita, jotka ovat välttämättömiä millä tahansa automatkalla.

Kun suunnittelet road tripiäsi, pakkaa mukaan tavaroita, jotka tekevät yllättävästä tauosta tai pitkistä autossa vietetyistä tunneista hauskoja ja rentouttavia. Harkitse esimerkiksi suosikkilaturisi ja siihen liittyvien lisävarusteiden ottamista mukaan. Vaikka kuvia voi ottaa älypuhelimella, oikean kameran mukanaolo takaa, että niistä tulee paljon parempia. Harkitse sähköisen lukulaitteen ja muutaman hyvän kirjan ja kartan ottamista mukaan.

Ajoneuvon valmistelu

Ajoneuvosi kunnon varmistaminen on olennaisen tärkeää turvallisen ja nautinnollisen automatkan kannalta. Tarkasta autosi, myös moottori, jarrut, renkaat ja nesteet, perusteellisesti. On suositeltavaa antaa mekaanikon suorittaa täydellinen tarkastus, varsinkin jos suunnittelet pitkää matkaa.

Pakkaa mukaan hätäpakkaus, jossa on välttämättömät tarvikkeet, kuten ensiapupakkaus, taskulamppu, käynnistyskaapelit ja perustyökalut. Harkitse myös vararenkaan, ylimääräisten nesteiden ottamista ajoneuvoosi ja kannettavan laturin ottamista puhelimeesi. Tutustu ajoneuvosi ominaisuuksiin ja siihen, miten voit ratkaista tavallisia ongelmia, joita saatat kohdata tien päällä.

Matkan budjetointi

Budjetointi on tärkeä osa automatkan suunnittelua. Budjettisi vaikuttaa eri tekijöihin, kuten majoitukseen, ruokaan ja aktiviteetteihin. Aloita arvioimalla polttoainekustannukset, jotka ovat yksi merkittävimmistä kuluistasi. Käytä verkkolaskureita tai -sovelluksia polttoainekustannusten arvioimiseksi ajoneuvosi kilometrimäärän ja suunnitellun matkan pituuden perusteella.

Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat budjettiystävällisistä motelleista ja leirintäalueista luksushotelleihin ja loma-asuntoihin. Varaus etukäteen voi säästää rahaa ja varmistaa paremmat tarjoukset, erityisesti matkustuskauden huippusesongin aikana. Aterioiden osalta kannattaa harkita sekä ulkona syömistä että oman ruoan valmistamista, jotta kustannukset ja mukavuus ovat tasapainossa.

Muista varata budjetistasi osa nähtävyyksiä, puistomaksuja ja odottamattomia kuluja, kuten ajoneuvon huoltoa tai tiepalvelua varten.

Navigointi ja yhteydenpito

Luotettava navigointi on ratkaisevan tärkeää onnistuneen automatkan kannalta. Käytä GPS:ää tai älypuhelinsovelluksia, joissa on offline-karttoja, opastamaan sinua erityisesti alueilla, joilla matkapuhelinpalvelu on rajallinen. Ota mukaan fyysinen kartta tai atlas varmuuskopio tekniikkahäiriöiden varalta.

Pidä yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi jakamalla matkasuunnitelmasi ja ilmoittautumalla säännöllisesti. Harkitse kannettavan Wi-Fi-hotspotin hankkimista tai varmista, että puhelinliittymässäsi on riittävästi dataa alueille, joilla matkustat.

Terveyttä ja turvallisuutta koskevat näkökohdat

Terveytesi ja turvallisuutesi ovat ensiarvoisen tärkeitä matkan aikana. Pidä säännöllisesti taukoja levätäksesi ja venytellessäsi, erityisesti pitkien ajomatkojen aikana. Pidä nestettä ja syö tasapainoisia aterioita energiatason ylläpitämiseksi.

Ole tietoinen paikallisista laeista ja nopeusrajoituksista ja noudata turvallisia ajotapoja. Hätätilanteiden varalta tiedä sairaaloiden ja kiireellisten hoitopaikkojen sijainnit matkasi varrella. Matkavakuutus voi tarjota lisää mielenrauhaa erityisesti pidemmillä matkoilla.

Päätelmät

Matkailijoiden, jotka haluavat kokea Amerikan maantieteellisen monimuotoisuuden, kulttuurin ja ilmaston, kannattaa harkita roadtripin tekemistä maan halki. Vaikka automatkat vaativat lisäsuunnittelua ja -aikaa, ne tarjoavat matkailijoille monipuolisempia kokemuksia ja enemmän joustavuutta nähtävyyksien katseluun.