Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Mikä on TSA PreCheck®?

Muokattu: maalis 13, 2023  | Tunnisteet: Lentokentän turvallisuus, ESTA-käsittely

Koronaviruspandemia keskeytti kaiken paitsi elintärkeän matkustamisen, mutta palatessamme jälleen normaaliin lentokentät ovat vilkkaampia kuin koskaan ennen. Vaikka on innostavaa päästä jälleen suunnittelemaan matkoja, asiaan liittyy myös mahdollisesti ärsyttävä osa-alue – turvatarkastus. Vyön, takin ja kenkien riisuminen sekä käsimatkatavaroiden purkaminen on viimeinen asia, josta haluat joutua huolehtimaan ennen lennolle nousemista.

Onneksi nykyään on olemassa ratkaisu: TSA PreCheck®. Mutta onko TSA PreCheck® todella vaivan arvoinen? Suunnitteletpa sitten seuraavaa työmatkaasi tai lomaasi, jatka lukemista ja saat tietää lisää.

Mikä on TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® on ohjelma, jonka Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö kehitti sujuvoittamaan ja yksinkertaistamaan turvatarkastusprosessia lentomatkustajien kohdalla. Kuten varmaankin jo tiedät, turvatarkastukset ovat pullonkaula, jossa suoritetaan kaikki tarkastukset ennen kuin voit päästä lennollesi.

Yhdysvaltain hallitus lanseerasi TSA PreCheck® -ohjelman tarjotakseen tietyille matkustajille, jotka ovat läpäisseet Yhdysvaltain liikenneturvaviraston (TSA) tarkan seulan, mahdollisuuden käyttää nopeutettuja turvatarkastuslinjoja perinteisen turvaseulonnan sijaan. Näin ollen TSA PreCheck® -seulonnat ovat huomattavasti nopeampia - TSA PreCheck® -ohjelmaan kuuluvilla matkustajilla turvatarkastuksen läpäiseminen vie yleensä alle 5 minuuttia.

Miten TSA PreCheck® toimii?

TSA PreCheck® on käytettävissä vain Yhdysvaltain lentokentillä kotimaan lähtevillä lennoilla sekä matkustajilla, jotka ovat palaamassa Yhdysvaltoihin ulkomailta ja joiden pitää käyttää kotimaan jatkolentoa. Vastaavanlainen ohjelma on otettu käyttöön myös kansainvälisille lentomatkustajille. Sen nimi on Global Entry. TSA PreCheck® ei ole vielä käytettävissä kaikilla lentokentillä, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Viimeksi tarkastaessamme yli 80 lentoyhtiöllä ja 200 lentokentällä oli TSA PreCheck® -pisteitä.

Voinko hakea TSA PreCheck® -ohjelmaan?

TSA PreCheck® -hakemus on avoinna vain Yhdysvaltain kansalaisille ja ns. vihreän kortin eri työluvan haltijoille (lailliset pysyvät asukkaat). Viiden vuoden jäsenyys maksaa 85 $. Kaikki eivät ole kelpoisia osallistumaan: hylkäämisen syihin lukeutuvat vaillinaiset tai virheelliset tiedot, turvasäädösten rikkomukset, rikokset ja muut tekijät.

Kun hakemuksesi on hyväksytty, pystyt käyttämään omia, lyhyempiä jonoja lentokentän turvatarkastuksessa. Sinun ei tarvitse riisua takkiasi, kenkiäsi tai vyötäsi; voit myös jättää kannettavat tietokoneet ja nesteet käsimatkatavaroihisi. On siis selvää, että säästät aikaa ja vältyt stressiltä käyttämällä TSA PreCheck® -ohjelmaa.

Tarvitsenko edelleen passin ja ESTA-luvan, jos matkustan TSA PreCheck® -ohjelman avulla?

Viisumivapausohjelman jäsenmaiden matkustajat, jotka kuuluvat Global Entry -ohjelmaan, tarvitsevat silti voimassa olevan passin ja ESTA-luvan (sähköinen matkustuslupa) tai viisumin.

Global Entry, SENTRI ja NEXUS tarjoavat joidenkin vierasvaltioiden kansalaisille mahdollisuuden hakea ohjelmaan. Lisätietoa kaikista ohjelmista löytyy täältä. Lisäksi seuraavien maiden kansalaiset voivat hakea Global Entry -jäsenyyttä. He saattavat myös olla oikeutettuja TSA PreCheck® -ohjelman etuihin, vaikka eivät voikaan hakea tähän ohjelmaan suoraan.

 • Argentiina
 • Kolumbia
 • Saksa
 • Intia
 • Panama
 • Singapore
 • Etelä-Korea
 • Sveitsi
 • Taiwan
 • Yhdistynyt kuningaskunta

Lisäksi Meksikon ja Kanadan asukkaat ja kansalaiset ovat oikeutettuja Global Entry -etuihin silloin, kun he liittyvät mukaan NEXUS-ohjelmaan. Sen sijaan CLEAR-ohjelmaan ovat oikeutettuja vain Yhdysvaltain kansalaiset ja vihreän kortin eli työluvan haltijat.

Jotkut saatetaan sulkea automaattisesti pois erilaisista Trusted Traveler -ohjelmista. Hakemuksesi hylätään, jos:

 • et onnistu vakuuttamaan tulli- ja rajavartiolaitosta todistein siitä, että olet statukseltasi matalan riskin matkustaja
 • annat vaillinaisia tai virheellisiä tietoja hakemusta tehdessäsi
 • sinut on tuomittu rikoksesta tai sinulla on aktiivisia pidätysmääräyksiä tai rikossyytteitä sinua vastaan (mukaan lukien rattijuopumus)
 • olet rikkonut maahanmuutto-, tulli- tai maatalouslainsäädäntöä
 • olet paikallisen, osavaltion tai liittovaltion lainvalvontaviranomaisen aktiivisen tutkimuksen kohteena
 • et voi saapua Yhdysvaltoihin maahanmuuttolain perusteella

Miten TSA PreCheck®, Global Entry, CLEAR tai NEXUS-ohjelmaan ilmoittaudutaan?

Hakemukset TSA PreCheck®, Global Entry sekä NEXUS-ohjelmaan tehdään verkossa käymällä Trusted Traveler -portaalissa. Hakemusprosessissa annat henkilötietojasi, jotta Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö voi tarkistaa taustasi. Jos haet NEXUS-ohjelmaan, myös Kanadan rajavartiolaitos suorittaa sinulle vastaavan taustatarkastuksen.

Kun sisäisen turvallisuuden ministeriö on suorittanut taustatarkastuksen onnistuneesti, sinun pitää varata henkilökohtainen haastattelu. TSA PreCheck® -ilmoittautumiskeskuksia sijaitsee monilla lentokentillä ja monissa muissa paikoissa ympäri Yhdysvaltoja. Sen sijaan Global Entry -ilmoittautumiskeskukset sijaitsevat yleensä maarajanylityspaikoilla ja kansainvälisillä lentokentillä. Tämän vuoksi useimpien hakijoiden mielestä TSA PreCheck® -haastatteluprosessi on helpommin toteutettavissa kuin Global Entry -ohjelman vastaava prosessi.

Koska Global Entry -hakemushaastatteluita järjestäviä paikkoja on vähemmän, jotkut päättävät hakea sen sijaan TSA PreCheck® -jäsenyyttä. Sekä PreCheck®- että Global Entry -haastatteluissa DHS-virkailija tarkistaa, että tiedot pitävät paikkansa ja ottaa sinusta kuvan. Hän käsittelee myös sormenjälkesi, joita käytetään henkilöllisyytesi vahvistamiseen Global Entry -kioskeissa saapuessasi maahan ulkomailta.

Global Entry tarjoaa lisäksi vaihtoehdon “ilmoittautua saavuttaessa”. Tällöin matkustaja, joka on saanut ehdollisen hyväksynnän, voi suorittaa haastattelun saapuessaan Yhdysvaltoihin. Yli 60 lentokenttää tarjoaa tämän vaihtoehdon, niiden joukossa 15 kansainvälistä lentokenttää.

Miten TSA PreCheck® -jäsenyyttä haetaan?

Kuka tahansa yli 12-vuotias voi tehdä TSA PreCheck® -hakemuksen voidakseen käyttää nopeampia turvatarkastuspisteitä. Alle 12-vuotiaat lapset voivat käyttää PreCheck® -ohjelmaa matkustaessaan kelpoisen vanhemman kanssa. Hakemus pitää tehdä verkossa. Alkuhakemuksen täyttäminen vie noin 5 minuuttia, ja hakemuksesta pitää maksaa 85 $ palkkio, jota ei palauteta.

 • Varaa tapaamisaika – Hakemusprosessin toinen vaihe on kasvokkain tapahtuva haastattelu. Käytettävissä on yli 380 ilmoittautumiskeskusta.
 • Tarkista, mitä tarvitset mukaasi tapaamiseen – Kuten yllä mainitsimme, TSA vahvistaa henkilöllisyytesi sormenjälkien avulla. Sinun on otettava mukaasi viranomaisen myöntämä kuvallinen henkilöllisyystodistus, ja joissakin tapauksissa saatat joutua esittämään tositteen kansalaisuudesta, esimerkiksi passin avulla. Universal Enroll -sivuston “vaaditut asiakirjat” -sivun verkkotyökalu kertoo, mitä asiakirjoja sinun pitää ottaa mukaasi.
 • Odota hakemuksen hyväksyntää – Useimmat hakijat saavat Known Traveler Number -tunnuksensa 3–5 päivää tapaamisen jälkeen. Kun sinut on hyväksytty, sinulle annetaan kyseinen KTN-tunnus. Laita tämä tunnus muistiin, sillä tarvitset sitä varatessasi lentoja. Mikäli hukkaat tunnuksen, voit helposti tarkistaa sen verkossa.
 • Tarkista maihinnousukorttisi – Kun käyt lähtötarkastuksessa lentokentällä tai tulostat maihinnousukorttisi, kortissa pitäisi näkyä TSA PreCheck® -merkki. Nyt voit välttää pitkät jonot ja mennä suoraan TSA PreCheck® -pisteille.

Onko TSA PreCheck® sen arvoinen?

Jokaiselle, joka lentää säännöllisesti, 85 $ maksu on hyvinkin hintansa arvoinen, sillä se säästää sinut viiden vuoden ajan pitkiltä odotusajoilta turvatarkastuksissa sekä kenkien ja vaatteiden riisumisen riesalta. Matkustavat perheet – varsinkin nuorten lasten kanssa matkustavat – hyötyvät TSA PreCheck® -järjestelmästä merkittävästi. Lisäksi jotkut luottokortit, joilla on matkustuspalkinto-ohjelmia, hyvittävät TSA PreCheck® -hakemusmaksun. Suosituimpia tässä ohjelmassa mukana olevia kortteja ovat American Express Platinum Card ja Capital One Venture Rewards Card. Kortteja on myös monia muita, joten tarkista asia pankistasi.