Tarkista ESTA-tila
ESTA-uutisia, tietoa ja apua.

Mikä on Nexus-ohjelma?

Muokattu: kesä 15, 2023  | Tunnisteet: NEXUS, ESTA-kokemus

Tämä artikkeli tarjoaa lukijoille tietoa siitä, mikä NEXUS on, mitä etua siitä on ja kuinka ohjelmaan voi hakea. NEXUS-ohjelmaa voivat hyödyntää ne matkustajat, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman nojalla. ESTA-lupaa tai Yhdysvaltain viisumia voi hakea ennen tai jälkeen NEXUS-ohjelmaan hakemista, sillä nämä prosessit ovat toisistaan riippumattomia. NEXUS-ohjelman käyttö hyväksytyn ESTA-luvan kanssa voi nopeuttaa matkustajan toimia.

Mikä on NEXUS ja miten se toimii?

NEXUS-passi on rajanylityskortti, jonka tarkoituksena on nopeuttaa rajanylitysprosessia Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla. Sen luvataan nopeuttavan matkustamista näillä rajanylityspaikoilla tietyille ennalta määritetyille matalan riskin Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaisille. Jäsenet saavat käyttää NEXUS-passia lentokorttina lentäessään Kanadasta Yhdysvaltoihin ja toisin päin.

NEXUS-kortti kehitettiin erityisesti nopeuttamaan rajanylityksiä Yhdysvaltain ja Kanadan välisellä rajalla ennalta hyväksytyillä, matalan riskin matkustajilla. NEXUS-jäsenet pystyvät ohittamaan normaalit matkustajajonot ja siirtymään erityiseen tulli-/turvatarkastusjonoon halutessaan saapua jompaankumpaan maahan. Nämä jonot ovat yleensä paljon lyhyempiä ja prosessi sujuu paljon nopeammin.

Tämä johtuu siitä, että NEXUS-jäsenillä on omat käsittelylinjansa, kun he ylittävät rajan näiden kahden maan määritetyissä rajapaikoissa. Esimerkiksi saavuttaessa Kanadaan lentämällä käytössä on erityisiä NEXUS-kioskeja, ja saavuttaessa Yhdysvaltoihin Kanadasta hyväksytyn ennakkotarkistetun lentokentän kautta käytössä on erityisiä Global Entry -kioskeja. NEXUS-jäsenet saavat nauttia nopeammista käsittelyajoista myös rajanylityspaikoissa merellä.

Mitä hyötyä NEXUS-ohjelmasta on?

Henkilö, joka on hyväksytty NEXUS-ohjelmaan, saa radiotaajuustunnistekortin. Hän voi käyttää tätä korttia ylittäessään Kanadan ja Yhdysvaltain välisen rajan, kunhan hän tekee sen määritetyssä NEXUS-rajanylityspaikassa. Hyväksyttyjen rajanylityspaikkojen listalla on erilaisia maa-, ilma- ja merirajanylityspaikkoja.

NEXUS-ohjelman jäsenyys mahdollistaa odotusaikojen huomattavan lyhenemisen kaikissa määritetyissä rajanylityspaikoissa seuraavien syiden vuoksi:

 • Jäsen voi käyttää omaa käsittelylinjaa kaikilla rajanylityspaikoilla
 • Saavuttaessa Yhdysvalloista Kanadaan jäsen voi käyttää erityisiä NEXUS-kioskeja
 • Saavuttaessa Kanadasta Yhdysvaltoihin jäsen voi käyttää erityisiä Global Entry -kioskeja
 • Halutessaan saapua maahan merirajanylityspaikan kautta, jäsen voi soittaa erityiseen keskukseen ilmoittaakseen saapumisestaan joko Kanadaan tai Yhdysvaltoihin.

Tämän lisäksi NEXUS-jäsenet voivat myös käyttää jäsenkorttiaan passin sijaan matkustaessaan Kanadasta Yhdysvaltoihin ja toisinpäin. Huomaa kuitenkin, että saavuttaessa Yhdysvaltoihin ilmateitse Kanadasta, voit käyttää NEXUS-korttia ainoastaan niillä Kanadan lentokentillä, joilla on Yhdysvaltain ennakkotarkistettu alue. Jos lentokentällä ei ole kyseistä aluetta, tarvitset edelleen passisi, jos haluat käyttää NEXUS-käsittelyjonoa.

Kuka hyötyy NEXUS-kortin käytöstä?

Vaikka ohjelmalla on monia yhteisiä piirteitä Global ENTRY -ohjelman kanssa, NEXUS-kortti voi olla parempi vaihtoehto sellaiselle, joka:

 • matkustaa yhden tai useamman lapsen kanssa. Tämä johtuu siitä, että alle 18-vuotiaat voivat saada NEXUS-kortin ilmaiseksi, kun taas Global Entry maksaa saman verran kaikille iästä riippumatta.
 • matkustaa säännöllisesti Yhdysvaltain ja Kanadan välillä maa-, ilma- tai meriteitse.
 • ei omista matkustuspisteitä kerryttävää luottokorttia, joka palauttaisi Global Entry -jäsenyysmaksun. NEXUS on noin 50 % halvempi kuin Global Entry, joten jos joudut kattamaan kulut itse, NEXUS on todennäköisesti halvempi vaihtoehto.

Kuka voi liittyä NEXUS-ohjelmaan?

Sekä Yhdysvaltain että Kanadan kansalaiset voivat liittyä NEXUS-ohjelmaan. Lista sisältää molempien maiden lainmukaiset pysyvät asukkaat sekä Meksikon asukkaat, jotka kuuluvat Viajero Confiable -ohjelmaan, joka on kyseisen maan luotettavien matkustajien ohjelma (Trusted Traveler). Alle 18-vuotiaat tarvitsevat vanhemman tai huoltajan suostumuksen ennen NEXUS-ohjelmaan liittymistä.

Seuraavat syyt voivat johtaa siihen, että et voi osallistua NEXUS-ohjelmaan:

 • Olet antanut puutteellisia tai virheellisiä tietoja NEXUS-hakemuslomakkeella.
 • Sinun on todettu rikkoneen jonkin maan maahanmuutto-, tulli- tai maatalouslainsäädäntöä ja/tai -asetuksia.
 • Sinut on todettu syylliseksi johonkin rikokseen tai sinua vastaan on nostettu rikossyyte.
 • Sinusta on olemassa oleva pidätysmääräys, mukaan lukien pidätysmääräys rattijuopumuksen vuoksi.
 • Sinut on armahdettu rikoksesta jossakin maassa.
 • Olet tällä hetkellä paikallisen, osavaltion tai liittovaltion lainvalvontaviranomaisen aktiivisen tutkinnan kohteena.
 • Olet yrittänyt ostaa tuliaseen ja lupasi on hylätty.
 • Et voi saapua Yhdysvaltoihin maan maahanmuuttosäädösten perusteella. Tämä pitää sisällään hakijat, jotka ovat ehdonalaisessa tai joilla on hyväksytty asiakirja, joka tekee hyväksymisestä mahdotonta.
 • Et pysty vakuuttamaan CBSA:ta tai CBP:tä siitä, että olet matalan riskin tapaus.

Huomioi myös seuraava seikka: NEXUS-hakemuksen pitää saada hyväksyntä sekä Kanadalta että Yhdysvalloilta. Jos jompikumpi maa hylkää hakemuksen, et pysty osallistumaan NEXUS-ohjelmaan.

Miten NEXUS-jäsenyyttä haetaan?

Kuten olemme yllä selittäneet, NEXUS on luotu nimenomaan nopeuttamaan rajanylitysprosessia Kanadan ja Yhdysvaltain välillä aiemmin hyväksyttyjen, matalan riskin matkustajien osalta. Maksamalla yhden kiinteän maksun NEXUS-jäsenet saavat nauttia erityisistä rajanylityseduista ohjelmassa mukana olevilla maa-, ilma- ja satamarajanylityspaikoilla.

NEXUS-ohjelman myötä CBSA (Canada Border Services Agency, Kanadan rajavartiolaitos) ja CBP (U.S. Customs and Border Protection, Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos) ovat yhdistäneet voimansa tehdäkseen rajanylityksestä yksinkertaisempaa ohjelman jäsenille parantaen samalla rajaturvallisuutta.

Jos haluaa hakea NEXUS-jäsenyyttä, toimenpide on suhteellisen yksinkertainen:

 1. Aloita käymällä TTP:n (Trusted Travelers Programs) verkkosivuilla.
 2. Varmista, että täytät kelpoisuuskriteerit.
 3. Varmista, että sinut voidaan hyväksyä sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa.
 4. Lähetä hakemus ja suorita rekisteröitymisprosessi.
 5. Läpäise sekä Yhdysvaltain että Kanadan asianmukaiset riskiarviot.
 6. Yhtä aikuista kohden on $50 USD tai $50 CAD hakemuksen käsittelymaksu, jota ei palauteta. Maksu on suoritettava hakemuksen jätön yhteydessä. Tällä hetkellä hakijoita neuvotaan tekemään hakemus verkossa, sillä paperihakemuksia ei välttämättä pian ole enää saatavilla.
 7. Myös alle 18-vuotiaiden lasten on lähetettävä hakemus. Jos he täyttävät vaatimukset, heistä tulee NEXUS-jäseniä ilmaiseksi.
 8. Jos NEXUS-hakemus hyväksytään, saat kuvallisen henkilökortin. Tämän avulla voit käyttää asianmukaisia linjoja rajanylityspaikoilla ilman, että joudut käymään läpi maahanmuuton ja tullin perinteiset kysymykset.
 9. Kun jäsenyytesi on hyväksytty, se on voimassa 5 vuotta.

Lisätietoja on saatavilla NEXUS-ohjelman sivuilla.

Mitä tapahtuu NEXUS-jäsenyyden hakemisen jälkeen?

Kun Yhdysvallat ja Kanada ovat suorittaneet riskiarvionsa, saat sähköposti-ilmoituksen, jota voit tarkastella TTP-tilin ohjauspaneelissa. Saatuasi tämän ilmoituksen se tarkoittaa, että sinut on “hyväksytty ehdollisesti”. Tämän jälkeen sinun pitää sopia haastattelu NEXUS-ilmoittautumiskeskukseen hakemusprosessin suorittamiseksi loppuun.

Jos haastattelu onnistuu ja sinut hyväksytään NEXUS-jäseneksi, seuraava vaihe on silmän värikalvon kuvauttaminen, jotta pystyt käyttämään NEXUS-kioskia halutessasi saapua Kanadaan. Tällä hetkellä värikalvon kuvauttaminen onnistuu vain tietyillä lentokentillä. Listalla ovat tällä hetkellä Toronto, Vancouver, Ottawa, Montreal, Edmonton, Calgary, Halifax ja Winnipeg.

Vaihtoehtoisesti voit vierailla asianmukaisessa kivijalkailmoittautumiskeskuksessa, joita on ympäri Yhdysvaltoja.